02:57 / 20.05.2020 Общество

Всіх, хто в Україні заробляє на туризмі, варто розпрощатись із жадібністю, - думка

Наскільки зміниться вартість відпочинку нинішнього курортного сезону, і що нового з'явиться в обслуговуванні клієнтів, експерти туристичної галузі поки не прогнозують. Водночас, деякі українські готельєри вже відкрили попереднє бронювання номерів, орієнтуючись на торішні ціни.

Пропозиції будуть формуватися під попит та купівельну спроможність туристів, розповів в інтерв'ю Газеті президент туристичної компанії "Гамалія", голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голобуха.

– Якщо говорити про літній відпочинок, то завжди найпопулярнішими країнами залишаються Єгипет, Туреччина, Греція. Зараз ці країни роблять все можливе, щоб відновити туристичні потоки. Запроваджують нові санітарні процедури для своїх готелів. Перевіряють поки для розвитку внутрішнього туризму – відпочинку своїх громадян. Про іноземців поки не йдеться. Наразі лише відкриваються пляжі в цих країнах і розпочинається процедури отримання санітарних паспортів готелями. З прицілом на те, щоб у липні-серпні почати приймати іноземних туристів.

Всі ці країни підкреслюють, що зацікавлені, в тому числі, і в українських туристах. Також про це думають і Болгарія, яка заходиться поруч, та Кіпр, Хорватія, Чорногорія. Але європейські країни поки що ставлять для себе за мету відновити туристичний обмін всередині Шенгенської зони. Невідомо, як далі розвиватимуться події і відкриватимуться кордони цих країн для інших іноземців, маю на увазі не лише європейців.

Як змінюватиметься цінова політика на тури: чи здорожчають вони, і на скільки? Чи навпаки знизяться, бо можливо ці країни захочуть відбити втрати кількістю людей?

Всі країни розуміють, що економічна криза в світі не дозволить високо підіймати ціни. Ті додаткові санітарні норми, які запроваджуються в різних країнах, санітарні обмеження вимагають від готельєрів додаткових затрат. Одночасно, обмежуватимуть їх у кількості туристів, яких можна приймати в готелі. Тому тут треба знаходити консенсус між ціною та можливостями. Тому що деякі готелі в тій же Туреччині анонсували, що їм не вигідно зараз відкриватися, якщо вони будуть виконувати всі ті санітарні норми, які їх примушують.

Ніхто не може сказати, наскільки зміниться вартість. Поки що всі орієнтуються на вартість торішню.

Там хочуть переглянути систему олл-інклюзів і скасувати її. Чи правда це і якщо так, то яка система харчування буде?

Поки що не йдеться напряму про скасування системи олл-інклюзив. Скоріше, буде гібридна система: або ви можете обирати страви і вам їх принесуть офіціанти за столик. Або можна прийти обрати страву, але їх насипатимуть співробітники ресторану. Відгороджені санітарними перекриттями від відвідувачів, щоб дотримуватися санітарних норм.

Чи зростуть після карантину ціни на квитки для подорожей за кордон? На авіаперельоти, автобусні тури Європою.

Нові санітарні норми певним чином можуть вплинути на вартість перельотів та переїздів. Зараз відпрацьовують формули обслуговування пасажирів при посадці до літаків та перебуванні в аеропортах. Йдуть розмови про те, що в самих літаках буде пониження кількості місць. Але це поки що в обговореннях, немає чітких рекомендацій.

З одного боку, санітарні служби чи організації охорони здоров'я розмірковують, що робити. З іншого боку – Міжнародна асоціація повітряних перевізників (IATA) каже, що системі вентиляції в літаку дозволяють ефективно боротися з різними бактеріями та вірусами. Все це не повинно відбиватися на завантаженні літака.

Наразі чіткого розуміння про те, як відбуватимуться перевезення, немає. Але зрозуміло, що додаткові обтяження не зовсім гарно впливатимуть на цінову політику. Думаю, пропозицію будуть формуватися від попиту та купівельної спроможності туристів.

Lufthansa нещодавно оголосила про перший рейс Київ – Франкфурт 1 червня. Чи є відомості про відновлення авіасполучення від інших авіакомпаній?

МАУ теж оголосила про відновлення своїх програм з кінця травня. А потім згорнула їх і анонсувала на кінець липня.

Зараз все вилами по воді писано. Бо неясно, коли розпочнуть процедури пом'якшення карантинних заходів. З того моменту, як сформулюють санітарні вимоги, почне відновлюватися, в тому числі, сфера подорожей.

Як карантин вплине на внутрішній туризм - чи отримає він цьогоріч поштовх для розвитку?

Внутрішній туризм має шанс для розвитку. Є певні напрацювання, рекомендації у самих готельєрів та професіоналів туристичного бізнесу щодо покращення санітарного стану в санаторіях та базах відпочинку. Цей список містить понад 50 пунктів, включає застосуванням різних антисептиків, постійну санітарну обробку, рекомендації щодо дистанціювання.

Але він має лише рекомендаційний характер і не обов'язковий для виконання - не затверджений Кабміном, Державною агенцією з розвитку туризму чи санітарною службою України, які б зобов'язали готелі впроваджувати такі ступені захисту.

Є багато питань, у тому числі й по контролю виконання. Тому що багато різних закладів працює без дозволів та сертифікатів. Тому в туристів є певна пересторога – як і куди їхати. Хоча бажання відпочивати в українців є. Табори відпочинку і турбази, які зараз починають роботу, запускаються з певними порушеннями. Це може дати негативні наслідки.

Чи немає ризику, що бази відпочинку в умовній Кирилівці чи Залізному Порті почнуть неадекватно заломлювати ціни враховуючи те, що українці не можуть поки літати і влітку очевидно пробуватимуть потрапити на внутрішні моря?

Ціни можна захмарно підвищувати, але сьогодні купівельна спроможність більшості населення досить низька, доходи в людей впали. Тому якщо сильно піднімуть ціни, готелі простоюватимуть. Тут треба вгамувати жабу, яка душить.

Українці вже консультуються з турагентами щодо літнього відпочинку, з українськими готелями зв'язуються туристи. Цікавляться пропозиціями та умовами. Є від деяких готелів пропозиції раннього бронювання з великими знижками, десь 15-20%. Робота ще не дуже жвава, але вже ведеться.