22:51 / 06.02.2021 Пресс-релизы

Нові правила мікрокредитування в Україні у 2021 році

З 01.01.2021 в Україні почав працювати новий ЗУ № 891-IX, який затверджує ряд поправок в законодавство країни, що стосуються кредитування та формування кредитних історій. Мін'юст України прокоментував і роз'яснив ключові зміни для споживачів, що користуються мікропозиками.

Лімітування штрафів, пені та процентної ставки

З моменту вступу законодавчого акту в силу договори, укладені на термін до одного місяця, а також угоди з загальною позиченою сумою, що не перевищує одного мінімального розміру оплати праці, вважаються нецільовими кредитами. Тепер подібні взаємини регулюються ЗУ «Про споживче кредитування».

До того ж закон передбачає максимально допустиму межу нарахованих штрафів і пені, який може бути нараховано за порушення позичальником зобов'язань за угодою з кредитуючою компанією. Якщо ліміт позики не більше МРОТ, то штрафні санкції не можуть перевищити подвійну суму, взяту в борг.

Великим плюсом оновленого закону є той факт, що на державному рівні заборонено змінювати:

• процентну ставку;
  • порядок її розрахунку;
  • порядок виплати відсотків в сторону погіршення умов для споживача.

В результаті користувачі отримують більш високий рівень захищеності, оскільки в багатьох спірних ситуаціях тепер правота трактується в їх користь.

Кредитна історія

В даний час попередньою умовою для підписання угоди про надання споживчої позики є дозвіл споживача на отримання даних, які становлять його КІ. Додатково організація, що видає позику, запитує дозвіл на збір, зберігання, застосування і поширення інформації про себе і цю позику через УБКІ. Якщо особа відмовляється дати дозвіл, компанія-кредитор зобов'язана відмовитися від укладення договору і проведення операції.

Ще одне нововведення - обов'язок боржника надавати відомості про всі нецільові продукти онлайн-кредитування мінімум одному бюро кредитних історій, внесеного до Єдиного реєстру. Раніше законодавством було передбачено семиденний термін на передачу відомостей, але на це дається тільки два робочих дня.

Інші особливості нового закону

Законодавчий акт лімітує можливість отримання онлайн-кредитів за кількістю. Це сприяє більшому рівню захищеності мікрофінансових підприємств від зростання кількості проблемних боржників.

Якщо розмір позики не перевищує МРОТ, то МКК має право не надавати паспорт споживчого кредиту. Зобов'язання зберігається при перевищенні ліміту мінімальної зарплати. Цей момент спірний, оскільки відкриває для мікрофінансових організацій можливість приховати частину важливої ​​інформації про операції.

Щоб запобігти махінаціям недобросовісних МФО, Нацбанк України планує встановити вимоги до фінансових установ. Вони будуть зобов'язані розміщувати всі важливі дані про позику на офіційних сайтах. Поки незрозуміло, як саме буде реалізована анонсована ініціатива і які параметри будуть обов'язковими для публікації, але це дозволить убезпечити користувачів від обману з боку кредитуючої компанії.

Якщо ви хочете отримати кредит на карту срочно и без отказа 24 часа 7 днів на тиждень, то сервіс Turbo Zaim - це універсальний варіант. На нашій платформі зібрані десятки пропозицій онлайн-кредитування від найбільших МФО країни. Всі фірми проходять модерацію, тому обман виключений. До того ж ви можете почитати чесні відгуки реальних користувачів, які публікують їх на нашому майданчику.