12:51 / 01.04.2020 Политика

Керівника Офісу омбудсмена Денисову звинуватили в конфлікті інтересів

Після призначення нового керівника Фонду соціального страхування України (ФССУ) в січні 2020 року, керівник Офісу омбудсмена Людмила Денисова допустила дезінформування громадськості та викривлення інформації щодо дотримання прав застрахованих осіб на своєчасне отримання матеріального забезпечення у зв'язку з очевидним конфліктом інтересів.

Про це йдеться в розслідування журналістів.

Зокрема, 26 березня офіційний сайт Уповноваженого ВРУ з прав людини повідомив, що за результатами моніторингового візиту до виконавчої дирекції Фонду щодо дотримання прав застрахованих осіб на своєчасне отримання матеріального забезпечення, страхових виплат, а також трудових прав працівників виконавчої дирекції Фонду, було виявлено, що з 26 лютого по 12 березня Фонд заборгував громадянам України понад 892 млн грн.

Водночас, сайт виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України зазначає, що Офіс омбудсмена не акцентує в своїх повідомленнях увагу на тому, що затримка в виплаті матеріального забезпечення відбулася ще 20 листопада 2019 року, коли минулим керівником виконавчої дирекції Фонду спільно зі службовими особами, відповідальними за фінансовий напрям, було призупинено виплату коштів для фінансування лікарняних і допомог по вагітності та пологах застрахованим особам.

Як відомо, на той час заступником директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України працювала Денисова Олена Олександрівна – рідна донька Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Денісової Людмили Леонтіївни.

Варто зазначити, що призначено Олену на цю посаду було ще в листопаді 2018 року правлінням Фонду, до складу якого на той час входила народний депутат України VІІІ скликання, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення - Людмила Денісова.

Як результат, у Денісової Л.Л. спостерігаються очевидні ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-7 КУпАП, тобто вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів, що тягне за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, після призначення нового керівника Фонду в січні 2020 року та послідуючого звільнення трьох з п’яти заступників, Офіс омбудсмена почав звинувати Фонд у неправомірних діях.

Наказом, підписаним самою Денісовою Л.Л. у вересні 2019 року, встановлено Регламент проведення моніторингових візитів з питань дотримання соціальних та економічних прав людини і громадянина, у якому визначено вичерпний перелік об’єктів перевірок. Знову двійка. Виявляється Фонд соціального страхування України не є об’єктом моніторингового візиту (перевірки) Уповноваженого.

На думку юристів, усі «напрацювання» старшої Денісової будуть скасовані, а вона має понести суворе покарання аж до кримінальної відповідальності за зловживання владою всупереч інтересам служби з корисливих мотивів.