22:40 / 25.09.2019 Политика

В Україні презентовано законопроект про лобізм

Законопроект «Про публічні адвокації», який ще називають закон про лобізм був представлений широкій громадськості та народним депутатам.

Презентація відбулась під час щорічного засідання Української асоціації у сері GR та лобізму.

За словами організатора заходу, директора асоціації Катерини Одарченко, 70% людей позитивно сприймає ідею ухвалення такого законопроекту. Люди самі бачать необхідність такої законодавчої норми. Крім того, вона заявила, що людям потрібна звітність та відкритість у діалозі між владою та бізнесом.

Законопроект, як говорить Одарченко, відповідає усім нормам Євросоюзу.

«Там чітко передбачено: якщо той, хто займається лобізмом реєструється – отримує більше можливостей публічного доступу для спілкування з народними депутатами, відповідно і зацікавленість у послугах від такої людини буде більша у потенційних клієнтів. Якщо ж людина не реєструється, вона може далі здійснювати свою діяльність через контракти про консалтингові чи юридичні послуги, але через те, що його не буде у реєстрі Міністерства юстиції, у нього буде менше клієнтів, і довіра до нього низька», - додала Катерина Одарченко.

Представники парламенту, які були присутні на заході активно брали участь у обговоренні і говорили про своє бачення цієї проблеми.

Народна депутатка Галина Янченко заявила, що в Україні, для руху будь-якого законопроекту необхідна зовнішня сила. Крім цього необхідно  сформувати суспільну думку, оскільки зараз більшість законопроектів, які ухвалюються з конституційною більшістю уже мають чітко сформовану громадську думку, і, відповідно, це надає успіху законопроекту при голосуванні.

Її колега, Дарина Володіна сказала, що Україні необхідно наслідувати приклад розвинених країн, де взаємовідносини між бізнесом, громадськістю та політикою є структурованими і законодавчо врегульованими явищами.

«Україні необхідно встановити правила діалогу бізнесу та політики, щоб це відбувалось у легальному полі, і я готова підтримувати такі ініціативи», - додала Володіна.

Олександр Скічко заявив, що парламентарі теж активно слідкують за цими процесами і зацікавлені у встановленні правил.

«Наша стратегія полягає у тому, щоб вести відкритий діалог, в першу чергу, з бізнесом, оскільки ми створюємо правила гри для бізнесу. Сьогодні наше завдання, коли ми розробляємо якийсь законопроект, не тільки в тому, щоб він був написаний і ухвалений, а і у тому, щоб він діяв і реалізовувався на практиці. Ми готові до співпраці з бізнесом, і запрошуємо усіх до діалогу», - додав Скічко.

Його колега Олексій Жмеренецький сказав, що актуальність цього законопроекту зараз дуже висока.

«Сьогодні, як ніколи актуальним є такий законопроект, оскільки і бізнес спільнота, громадськість та політика зацікавлені в тому, щоб була відкритість у співпраці та взаємодії. Суспільству важливо мати довіру до такого формату взаємодії, і ухвалення законопроекту, який би був затверджений усіма профільними суб’єктами є вкрай важливим», - сказав Олексій Жмеренецький.

На заході були присутні також представники профільних асоціацій, які виражали свою позицію в даному питанні. Зокрема, представниця Національної асоціації адвокатів Анастасія Зернова говорить, що зараз, коли існує політична воля, необхідно вирішити питання з публічною адвокацією, це позитивно вплине як на відносини між державною та бізнесом, а також зумовить довіру у громадськості.

Костянтин Косяченко, який представляв Національну медичну академію говорить, що даний законопроект важливий ще і тому, що сьогодні багато рішень у міністерствах ухвалюються під дією емоцій, зокрема це стосується Міністерства охорони здоров’я.

«В Україні часто PR перемагає GR, оскільки є приклади, коли перед тим, як ухвалити певне рішення, йому передує не стільки взаємодія між зацікавленою стороною та владою, яка покликана реалізувати певне право, відбувається піар-кампанія, яка і дає ефект», - сказав Косяченко.

Юлія Красовська, яка представляла Авіаційний комітет при торгово-промисловій палаті, говорить, що у сфері авіації побутує думка, що будь-яке рішення у цій галузі продиктована виключно лобіюванням чиїхось інтересів, хоча це не виправдано нічим. Для того, щоб вирівняти ситуацію, необхідно ухвалити законопроект про адвокацію.

Асоціацію Шовкового Шляху на заході представляла Ірина Нікоряк. За її словами, закон про адвокацію необхідний, в першу чергу для того, щоб врегулювати баланс інтересів між великим бізнесом та владою, оскільки сьогодні вони не зовсім у рівних умовах. І для того, щоб суспільство довіряло такій співпраці, необхідно ухвалити такий закон.

На засіданні було присутні більше ста гостей, серед яких було близько 30 представників профільних асоціацій.