19:29 / 18.07.2019 Политика

ЦВК оголосила попередження за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів 684 кандидатам у нардепути україни та політпартії "Сила людей"

18 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Окрім того, ЦВК зареєструвала народного депутата України, обраного на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Нікітіна Є.В., 1978 року народження, проживає в місті Запоріжжі, безпартійного, включеного до виборчого списку Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" під № 85.

Зареєстровано уповноважених осіб Аграрної партії України, Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ" в деяких одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Окрім того, скасовано реєстрацію уповноважених осіб політичної партії "Громадянська позиція", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СИЛА І ЧЕСТЬ", політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ" в ОВО та зареєстровано замість них інших.

Комісія зареєструвала довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

ЦВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата у народні депутати України Квутра В.Л., зареєстрованого в ОВО № 115.

Скасовано реєстрацію довірених осіб кандидатів в народні депутати України Горвата Р.І., Люцканова В.П., Нальотова Д.О., Онуфрійчука В.П., зареєстрованих в ОВО № 68, № 82, № 144, № 213 відповідно, та зареєстровано замість них інших.

ЦВК затвердила рішення дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць закордонного виборчого округу щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на позачергових виборах народних депутатів України.

Окрім того, Комісія оголосила попередження за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів 684 кандидатам у народні депутати України, зареєстрованим в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Також оголошено попередження за порушення терміну відкриття рахунків виборчого фонду Політичній партії "Сила Людей".

Відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" та Порядку проведення аналізу фінансових звітів про надходження і використання коштів виборчих фондів політичних партій, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, та кандидатів у народні депутати України в ОВО, затвердженого постановою ЦВК від 14 червня 2019 року № 1010 та погодженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 14  червня 2019 року №  1652, а також враховуючи лист Національного агентства з питань запобігання корупції, Комісія затвердила Аналізи проміжних фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів 21 політичної партії.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій низки одномандатних виборчих округів для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

До Комісії надійшла скарга Слободяна Д.Б., довіреної особи кандидата в народні депутати України в ОВО № 207 Овчаренка О.М., у якій суб’єкт звернення просив визнати бездіяльність окружної виборчої комісії вказаного виборчого округу щодо невжиття заходів стосовно проведення засідань комісії в належному приміщенні, що відповідає вимогам, установленим постановою ЦВК від 26 січня 2012 року № 18, такою, яка не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України та порушує права і законні інтереси суб’єктів виборчого процесу. А також – зобов’язати вказану виборчу комісію здійснити дії щодо проведення засідань комісії у належному приміщенні та утриматися від їх проведення в неналежному.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, ЦВК відмовила у задоволенні скарги на бездіяльність ОВК одномандатного виборчого округу № 207, у зв’язку з відсутністю підстав для задоволення.

Водночас ЦВК звернула увагу вказаної виборчої комісії на необхідність під час організації своєї роботи сприяти суб’єктам виборчого процесу в реалізації їх права присутності на засіданні комісії.

Разом з тим, Комісія звернулася до Чернігівської обласної державної адміністрації та Корюківської міської ради Чернігівської області для вжиття вичерпних заходів, спрямованих на забезпечення ОВК ОВО № 207 належними для роботи приміщеннями, що відповідають вимогам, установленим відповідною постановою ЦВК.

Окрім того, Комісія відмовила у задоволенні скарги Скрипнік А.М., довіреної особи кандидата в народні депутати України в ОВО № 197 Гаркава М.О., у якій суб’єкт звернення просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Скічка О.О. із замовлення та розміщення агітаційного білборда таким, що не відповідає вимогам виборчого законодавства, заборонити вказаному кандидату використання матеріалів своєї передвиборної агітації без зазначення інформації про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідального за випуск, зобов’язати привести матеріали своєї передвиборної агітації у відповідність до вимог законодавства. Рішення прийняте у зв’язку з відсутністю належних підстав для задоволення.

Водночас копію скарги вирішено надіслати до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у скарзі обставин та реагування відповідно до законодавства України.

Також Комісія звернула увагу Скічка О.О. на необхідність дотримання вимоги виборчого закону щодо обов’язку подання кандидатом у народні депутати України по одному примірнику кожного друкованого матеріалу передвиборної агітації, виготовленого за рахунок коштів виборчого фонду кандидата, не пізніш як через п’ять днів з дня його виготовлення до ЦВК. 

До Комісії надійшла скарга Храновської І.С., довіреної особи кандидата в народні депутати України в ОВО № 219 Якименко Н.М., у якій суб’єкт звернення просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Тищенка М.М. щодо здійснення агітації в приміщенні Святошинської районної у місті Києві адміністрації такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу. А також – зобов’язати вказаного кандидата в подальшому утриматися від вчинення таких дій та невідкладно направити повідомлення до відповідних правоохоронних органів.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, ЦВК задовольнила вказану скаргу, визнавши такими, що не відповідають вимогам виборчого законодавства, порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу дії кандидата в народні депутати України в ОВО № 219 Тищенка М.М. щодо проведення передвиборної агітації в приміщенні Святошинської районної у місті Києві адміністрації.

Вказаного кандидата зобов’язано утриматися від проведення агітаційних заходів в органах державної влади, органах влади АР Крим, органах місцевого самоврядування, державних чи комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, а також агітаційних заходів, які супроводжуються погрозами або іншими діями, які перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборців.

Разом з тим, Комісія оголосила Тищенку М.М. попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації.

Копію скарги та доданих до неї матеріалів вирішено надіслати до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у скарзі обставин та реагування відповідно до законодавства України.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії