22:31 / 11.07.2019 Политика

Після п'яти років "експерименту" ми повернемо медицину людям - Валерій Дубіль

9 липня експерти медичної спільноти визнали програму "Батьківщини" з медицини кращою. У Всеукраїнському об'єднанні цей напрямок очолює заступник голови "Батьківщини", народний депутат Валерій Дубіль.

Ми зустрілися з Валерієм Олександровичем і поцікавилися – якою, на його думку, повинна стати українська медицина.

- Валерію Олександровичу, 9 липня експерти медичної спільноти визнали найкращою програму "Батьківщини" з розвитку медицини. Чим вона відрізняється від інших?

- По-перше, ми змінили пріоритети. Всі попередні "реформи" були спрямовані на зменшення державних витрат. Ми висунули на перший план інтереси людини, збереження її здоров’я та життя. В пріоритеті нашої програми - потреби пацієнта у вчасній, доступній і якісній медицині і потреби лікаря у гідній оплаті праці, сучасному робочому місці.

В цій "зміні парадигми" суть всієї програми. Чомусь досі чиновники не розуміли (і не розуміють), що показник справжньої ефективності охорони здоров’я – не одномоментна економія, а примноження людського капіталу. Знаєте, така психологія тимчасових управлінців, яким головне – "закрити квартал". Копійки економили, а головний ресурс розвитку в сучасному світі – людський капітал - втрачали. В результаті маємо те, що маємо: у світовому рейтингу процвітання Legatum prosperity index, за індикатором "Охорона здоров’я", Україна обіймає 137 місце серед 149 країн світу. Це нижче, ніж Конго та Ліберія! Це дно!

Отже питання побудови в Україні ефективної національної системи охорони здоров’я є по суті не чим іншим ніж питанням перспектив самої української нації і держави.

По-друге, ми визначили: для того, щоб комплексно змінити систему і оновити законодавство, необхідна єдина, підтримана суспільством стратегія національної системи охорони здоров’я. Зміни не можуть бути ефективними без їх підтримки медиками та пацієнтами.

По-третє – для системних змін - необхідно створити справжнє професійне самоврядування в охороні здоров’я і передати медпрацівникам частину регуляторних та управлінських функцій. Поєднавши це зі збільшенням в рази зарплат, ми зупинимо від’їзд медиків за кордон і повернемо їх на батьківщину. Також ми зупинимо низову корупцію в галузі. Адже сьогодні через мізерні зарплати - 6 тисяч гривень! - і це ще середній і далеко не точний показник, лікарі змушені брати "подяки" від пацієнтів, щоб хоч якось вижити.

- У держави є ресурси для втілення вашої програми?

- Про це як раз четвертий, але надважливий пункт нашого плану – введення загальнообов’язкового медичного страхування. Вже у наступному 2020 році ми можемо забезпечити охорону здоров’я необхідними ресурсами. Потрібно тільки поєднати базове бюджетне фінансування, обов’язкове медичне страхування та кошти громадян через систему добровільного медичного страхування або прямі платежі. Так ми отримаємо на рік 336,5 млрд грн – це близько 322 дол. на людину в рік.

Ось розрахунки. 269,5 млрд грн – це будуть кошти так званих консолідованих джерел за трьома цільовим програмами: програмою базового бюджетного фінансування - 55 млрд грн, програмою боротьби з важкими захворюваннями, яку теж оплачуватиме бюджет - 26 млрд грн - і програмою розширеного фінансування – це система обов’язкового медичного страхування. Якщо у середньому або роботодавець, або бюджет робитиме в місяць за одну людину страховий внесок - на рівні 450 грн, то за рік ми отримуємо ще 188,5 млрд грн. Крім того, разом с системою обов’язкового медичного страхування та на її базі в охорону здоров’я будуть впроваджуватися ефективні організаційно-правові моделі ведення медичної діяльності, розвиватися приватне-державне партнерство та залучатися приватні інвестиції.

Тобто, не менше 80% покриватимуть ці три консолідовані джерела.

- А решта 20%?

- Решта 20% - 67 млрд грн – кошти пацієнтів. Але це удвічі менше, ніж було минулого року, коли на медицину люди витратили з власної кишені 135,5 млрд грн. Сюди входить добровільне медичне страхування, часткова або повна оплата окремих ліків та аналізів, а також пряма оплата додаткових послуг у медзакладах. Скажімо, хочеш комфортнішу палату – плати. Але основні витрати буде покрито консолідованими джерелами.

- Тобто, гроші весь цей час були і можна було зробити медицину доступною?

- В тому-то й справа. Кошти були, не було бажання. Уже в 2020 році можна забезпечити медицину необхідним фінансуванням. Зробити так, що медичні установи вже не закриватимуть і не скорочуватимуть, і навпаки – з’явиться ресурс, який запустить програми їхнього оновлення та розвитку. Крім того, ми зможемо в рази збільшити зарплати лікарів і створити для них гідні умови праці і можливість професійно розвиватися.

Але є ще п’ятий пункт. Охороні здоров’я потрібна не разова "реформа", а безперервна модернізація системи. Ми маємо реагувати на нові і нові виклики. А для цього треба упроваджувати не відірвані від реальності красиві картинки, а робити прагматичні і ефективні кроки.

Фактично, ми знайшли шлях – як зробити нашу націю здоровою і де на це взяти ресурси. Крок за кроком, ми отримаємо країну здорових та спроможних людей. Через вчасне лікування та доступну профілактику люди відчуватимуть себе більш впевнено та спокійно. Для свого життя вони обиратимуть Україну. Головне - треба діяти!