18:03 / 15.05.2019 Политика

Голова ЦВК взяла участь у презентації результатів моніторингу зовнішнього втручання у вибори президента України

15 травня Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук взяла участь у презентації результатів моніторингу Робочої групи з протидії зовнішньому втручанню в українські вибори у 2019 році Ukrainian Election Task Force.

Під час панельної дискусії "Вплив дезінформації на голосування на виборах" Голова Комісії розповіла про роботу ЦВК у цьому питанні:

"Ми зіткнулися з низкою серйозних інформаційних маніпулювань. І, враховуючи, що новий склад Комісії розпочав свою роботу з дуже низьким рівнем довіри, лише кілька громадських організацій взяли на себе відповідальність, підтримували нас протягом всього періоду і сприяли зміні думки про ЦВК. Дезінформація намагалася делегімітизувати процес, показати, що всі рішення чи дії Комісії – недемократичні, порушують закон чи покликані фальсифікувати вибори. Найбільше насторожує, що значна кількість таких спроб йшли безпосередньо від кандидатів у Президенти. При цьому вони послідовно намагалися оспорювати рішення ЦВК, які так само ухвалювалися і на попередніх виборах. Але тоді чомусь не викликали такого занепокоєння у цих самих кандидатів, які не вперше беруть участь у президентських перегонах. Тобто вони розуміли, що це дезінформація, але все одно розповсюджували її".

За словами Голови, Комісія не давала приводів сумніватися в якості її роботи і для того, щоб попереджати інформаційні атаки, почала реорганізовувати систему публічності і відкритості:

"Для себе ЦВК зробила висновок, що потрібно попереджати можливі інформаційні напади. Ми почали регулярно проводити брифінги та прес-конференції з залученням всіх необхідних в тому чи іншому випадку фахівців. При цьому використовували лише факти, лише посилання на законодавство, лише документи".

Відповідаючи на запитання щодо кібервтручання, Тетяна Сліпачук, зокрема, відзначила допомогу Уряду, Верховної Ради і західних партнерів у процесі масштабного оновлення технічного забезпечення обладнання ЦВК і, як результат, позитивний досвід у роботі під час виборів Президента України:

"Було зрозуміло, що інформаційна система, з якою працювала Комісія до цього, значно застаріла. Тому потрібно було швидко все змінювати і проводити відповідні навчання персоналу для роботи з новим устаткуванням. Впевнена, що цей факт і став вирішальним у тому, що ми не зіткнулися з проблемою кіберзагроз. Жодного серйозного втручання протягом виборчого процесу ми не зафіксували".

Довідково.

З результатами моніторингу Робочої групи з протидії зовнішньому втручанню в українські вибори у 2019 році Ukrainian Election Task Force можна ознайомитись тут.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.