12:21 / 28.07.2018 Политика

Експерт Венеційської комісії вважає, що президент Порошенко має накласти вето на закон про відновлення кредитування

Марина Ставнійчук вважає, що закон "Про відновлення кредитування" прийнятий в інтересах банкірів

Голова ГО «За демократію через право», віце-президент Світового конгресу українських юристів Марина Ставнійчук вважає, що проголосований Верховною Радою закон 6027-д «Про відновлення кредитування», прийнятий виключно в інтересах банкірів.

На думку експерта Венеційської комісії, цей закон зухвало порушує права людей, які через падіння фінансово-економічного стана та грошовою емісією, опинились у становищі, коли не мають можливості вчасно повертати кредити. Ставнійчук підкреслює, що, на подив, цей закон був проголосований не тільки БПП – свої голоси за нього дали і фракції, що позиціонують себе як опозиційні.

Марина Ставнійчук звертає увагу на те, що у перехідні прикінцеві положення внесена норма про поширення дії цього закону, який посилює гарантії для банків, на правовідносини, які мали місце до ухвалення документа: «В парламенті навіть не зважають на статтю 58 Конституції України якою заборонено поширювати зворотну дію законів, крім тих випадків, коли вони пом’якшують або скасовують становище тої чи іншої особи! Тут, навпаки – для людей ситуація дуже ускладнюється. Тим не менше – цей закон проголосований!»

Вирішальною, на думку Ставнійчук, буде позиція президента щодо підписання цього закону. «Прогнозую, що Порошенко стане на бік перш за все банків, на бік олігархів».

Політик закликала президента ветувати цей закон, застосувавши ст.58, 22 Конституції України і повернути його із своїми пропозиціями до ВР: «Треба гарантувати людям, які брали позики у попередній період часу, не погіршення їхнього становища… Шукати механізми, які дадуть можливість і банкам кредитувати, але, з іншого боку і дадуть можливість людям брати кредити і відповідати по них».