16:13 / 09.04.2017 Политика

Повна "насірізація" судової системи, або чи є закон для "законників" із Миколаєва?

Здається, після того як за Романа Насірова внесли заставу у 100 млн гривень, у голові більшості правоохоронців та законників трохи помутилось, і вони тепер ладні роздавати мільйонні застави першому-ліпшому. Зокрема, щойно до редакції надійшов сигнал з Миколаєва, де районний суд теж почав гратись у шоу «Хто хоче стати мільйонером». Про це повідомляє Zrada Today.

А фабула справи наступна. Увечері 6 квітня 2017 року суддя Центрального районного суду м. Миколаєва Галина Подзігун задовольнила клопотання старшого слідчого відділу прокуратури Миколаївської області про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Булавіна Віталія Вікторовича, підозрюваного нібито в даванні хабара миколаївському прокуророві (ч.3 ст. 369 КК України) і арештувала його на два місяці з можливістю внесення застави в сумі п’яти (!) мільйонів гривень. Слід зауважити, що слідчий і прокурор взагалі просили встановити заставу в сумі 30 мільйонів гривень. Зауважимо, що мова йде про… непрацюючу особу, про що у процесуальних документах прямо й зазначається! Ну логіка, дійсно, якась присутня: мовляв, якщо працюючий Насіров у Києві зміг сплатити 100 мільйонів, то чому ж непрацюючому Булавіну з Одеської області не сплатити 30?

Визначаючи такий захмарний розмір застави, суддя жодним чином не відзначила ті виняткові випадки, на підставі яких дійшла висновку, що сума застави в межах норм чинного законодавства не зможе забезпечити виконання підозрюваними своїх зобов'язань. Водночас суддею взагалі не було враховано майнове становище підозрюваного, хоча застава має забезпечувати виконання обов'язків, покладених на підозрюваного, а не бути гарантією неможливості її внесення. Таким чином, установлення позахмарної суми застави є стовідсотковою гарантією знаходження Булавіна В.В. під вартою. Так і хочеться запитати, де ж ваша честь, Ваша Честь?

Тепер звернімося до хронології подій. Що ж такого міг скоїти Булавін, що його отак «мільйонами» стращають?

Розпочалося все 16.11.2016, коли дев’ятеро осіб, частина з яких була в масках і камуфляжній формі, виламавши ворота, вдерлися в будинок 18 по вулиці Місячній в с. Молодіжному Овідіопольського району Одеської області, де на той момент перебувала дружина Булавіна - Олена Леонідівна із двома малолітніми дітьми. Невідомі кричали, погрожували, у результаті чого діти були доведені до істерики. Після цього невідомі особи відрекомендувалися працівниками Головного управління поліції в Миколаївській області. Ці люди пояснили, що тут буде відбуватися обшук, і якщо Булавіна О.Л. не видасть 50 тисяч доларів США, вона (Булавіна О.Л.) буде роздягнена й оглянута в присутності всіх. Коли Булавіна О.Л. відмовилася дати здирникам гроші, то працівники головного управління поліції в Миколаївській області сказали, що зруйнують під час обшуку весь будинок: знімуть плитку у ванній і туалеті, зірвуть там підлогу і зруйнують вентиляційні канали. Після цього «поліціянти» почали хаотично пересуватися по будинку й збирати речі, які належать Булавіній О.Л.: каблучки, ланцюжки, сережки, годинник, державні акти на землю, свідоцтво на право власності на нерухомість. І після цього пред'явили постанову на обшук автомобілів, які належать Булавіній О.Л. і Аксьоновій В.В.

Одночасно з обшуком на дорозі Одеса-Київ на посту Чайка був затриманий Булавін В. В., який пересувався на автомобілі BMW730D, що належить його сестрі Аксьоновій В.В. Після того, як номер машини був зчитаний спецсистемою «Рубіж», Булавін В. В. був зупинений працівниками поліції ГУ НП в Одеській області й переданий працівникам ГУ НП у Миколаївської області, після чого силоміць на автомобілі BMW730D був доставлений до себе додому. Удома у нього й у його дружини знову вимагали 50 тисяч доларів США, пояснивши, що у випадку відмови у них будуть вилучені автомобілі. Одержавши відмову, невідомі забрали автомобілі й сказали, що з усіх питань необхідно звертатися до заступника прокурора Миколаївської області Божила Степана Богдановича. У цей же час на підприємстві УНЛ «Укрлотоспорт», яке консультує Булавін В.В., відбувалися обшуки, під час яких були побиті й принижені працівники підприємства.

Під час обшуку на Булавіна В.В. і його дружину здійснювали психологічний вплив, принижували, ображали, загрожували фізичною розправою і сказали, що кинуть у в'язницю, якщо він не дасть грошей. Булавін В.В викликав патрульну поліцію, яка прийняла заяву, але нічого вдіяти не змогла й поїхала. За цим фактом були написані заяви в прокуратуру Одеської області й у Іллічівську місцеву прокуратуру. Реакції щоправда ніякої не відбулося, тож у зв'язку з описаними вище подіями Булавін записався на прийом до заступника прокурора Миколаївської області Божила С. Б. Під час прийому Булавін В.В. розповів про вимагання, образи, приниження з боку працівників поліції Миколаївської області. У відповідь Божило С. Б. сказав, що вивчить матеріали справи й запросить його знову. Через якийсь час Булавіну В.В зателефонував один із працівників поліції, який був на обшуку, загрожував і вимагав гроші, і зажадав, щоб він знову з'явився до Божила С.Б.

15 грудня 2016 року Булавін В.В. приїхав у прокуратуру Миколаївської області, де на прохідній його безперешкодно пропустили до заступника прокурора області Божила С.Б., який сказав, що якщо Булавін В.В не дасть 70 тисяч доларів США, то його посадять, і дав телефон своєї довіреної особи, одного з начальників відділу прокуратури Миколаївської області Романа Білана. Білан Р.М. пояснив, що Булавін В.В. має дати 70 тисяч доларів США, а також щомісяця платити 1 000 000 гривень, інакше його посадять, поставивши строк до 19 грудня 2016 року й уточнивши, що в Заводському районному суді м. Миколаєва буде розглядатися скарга про зняття арешту й повернення майна, вилученого під час обшуку, і якщо Булавін В.В заплатить, то йому повернуть вилучене майно.

19 грудня 2016 року Булавін В.В. разом із директором «Укрлотоспорт» приїхав до Бєлана В.М. в прокуратуру Миколаївської області й пояснив, що їхнє підприємство не займається незаконною діяльністю, не пов'язане з ігровим бізнесом, тому давати хабара нікому не будуть, і таких грошей у них немає. Почувши це, Бєлан попросив їх вийти з кабінету й почекати, при цьому сам теж залишив кабінет. Через п’ять хвилин повернувся й запросив до кабінету. Слідом зайшли співробітники поліції Миколаївської області й почали проводити огляд кабінету. Під час огляду у Булавіна В.В. почався приступ ниркової кольки, тому він попросив викликати швидку допомогу. Коли приїхала швидка, його оглянув лікар і сказав, що потрібна термінова госпіталізація. Однак слідчий Булавіна В.В.  не відпускав, поки не закінчив огляд кабінету й не затримав його. Після чого Булавіна В.В під конвоєм у наручниках доставили в лікарню швидкої допомоги м. Миколаєва. У лікарні підтвердили діагноз, поставлений раніше, запропонували зробити знеболюючий укол, але госпіталізувати відмовилися, пояснивши, що губернатор загрожував посадити лікарів у в'язницю, якщо Булавіна В.В. госпіталізують. Після цього його відвезли в ІТУ. Коли в ІТУ йому ставало зовсім зле, його привозили до лікарні, але, довідавшись його прізвище, робили знеболююче й знову відвозили до ІТУ.

Як з'ясувалося пізніше, в ІТУ Булавін В.В. утримувався на підставі довідки (!) Центрального районного суду м. Миколаєва, а довідку підписувала суддя, яка й розглядала клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ось тут потрібна, мабуть, допомога Вищої Ради правосуддя, бо звичайної юридичної освіти не вистачає, аби з’ясувати на підставі якої саме статті КПК України виписувався такий новаторський процесуальний документ як «Довідка».

А наостанок відзначимо, що зазначене клопотання розглядалося аж 104 дні, що, безумовно, свідчить про рекордне порушення строків чинного законодавства, оскільки, відповідно до КПК України, розгляд мав відбутися впродовж 72 годин після того, як підозрюваний доставлений до суду. До того ж, суддя задовольнила клопотання співробітника прокуратури Миколаївської області, хоча досудове розслідування цього карного провадження відбувається з порушенням підслідності, оскільки має здійснюватися органами Національної поліції.

Справа примітна ще й тим, що у неї немає жодного доказу, який би підтверджував причетність Булавіна В.В. до цього карного злочину. Також під час розгляду поданого клопотання, незважаючи на неодноразові заяви сторони захисту, навіть не був допитаний єдиний свідок, співробітник прокуратури Миколаївської області Бєлан В.М., на свідченнях якого й грунтується вся підозра, а також суду не було надано аудіо- та відеозапис, який нібито теж є доказом, що може свідчити тільки про одне — такого запису в матеріалах справи немає.

Все це дозволяє дійти одного-єдиного висновку: так звана «справа Булавіна» за ч.3 ст.369 КК України (надання неправомірної вигоди посадовій особі) була сфабрикована самими ж співробітниками прокуратури Миколаївської області, які насправді й вимагали у Булавіна В.В. неправомірну вигоду в сумі 70 000 доларів США одноразово й регулярно щомісяця в сумі близько 1000000 гривень. Такі кошти вимагались для повернення арештованого майна й непритягнення до кримінальної відповідальності за здійснення злочину, передбаченого ч.1 ст. 203-2 КК України (заняття ігорним бізнесом) у рамках карного провадження №42016151030000070. У Булавіна, звичайно, таких коштів не виявилося – й ось такий наслідок у вигляді затримання і утримання під варто.

Щиро сподіваємося, що Апеляційний суд Миколаївської області в понеділок, 10 квітня, при розгляді апеляційної скарги на ухвалу судді Подзігун, врахує всі порушення суду першої інстанції, візьме до уваги всі аргументи сторони захисту, не буде дослухатися до дзвінків губернатора й прокурорів, а винесе законне, обґрунтоване рішення.