21:05 / 07.10.2020 Политика

Конопелько Микола: Ми будемо розвивати Київ як здорове європейське місто

Нещодавно у Києві була представлена соціальна ініціатива «Здорове місто». Її співзасновниками стали громадський діяч, кандидат №2 від партії «Слуга народу» у Дарницькому районі міста Києва Конопелько Микола та доктор Комаровский.

Головний принцип “Здорового міста” - всі рішення з розвитку міст повинні ухвалюватися крізь призму здоров'я. Створюючи «Здорове місто» засновники використали найкращі надбання різних країн у сфері Urban Health.

За словами Конопелько Миколи, в Лондоні мерія міста не може впливати на вулиці та простори, підвідомчі муніципалітету. Але мерія може надавати гранти компаніям, відповідальним за ці вулиці - якщо вони відповідають певним критеріям. «Красиві та безпечні вулиці спонукають людей більше рухатися пішки. Є статистика: якщо кожен лондонець буде ходити пішки на 20-30 хвилин довше, то це зекономить мерії до 17 млрд. фунтів на рік - оскільки менше проблем із ожирінням і цукровим діабетом», - наголосив Конопелько Микола.

Він також навів приклад Нью-Йорку, де забудовникам поставили умову, що на перших поверхах повинні бути продуктові магазини площею не менше 550 кв.м. В них не менше 30% товарів - свіжі продукти. Фасади - не менше 70% скління, щоб перехожі бачили, що там розташовано.

Згідно дослідженням асоціації планувальників Нью-Йорка, здоров'я людини на 80% залежить від простору, в якому вона знаходиться. Якщо люди живуть в місцевості, в якій немає доступу до свіжих фруктів і овочів, то ризик цукрового діабету 2 типу у них зростає. Рішенням є ринки вихідного дня (знайомі киянам ярмарки), які забезпечують регулярний доступ до свіжих фруктів і овочів, де вони дешевші.

«Хочеться, щоб таких прикладів побільшало і в Києві. Вірю, що разом з вами нам вдасться розвивати Київ як Здорове європейське місто», - зазначив Конопелько Микола.