19:14 / 04.06.2020 Политика

Чи можливі вибори під час епідемії?

Відповіді на це та інші запитання шукали учасники міжнародного онлайн-симпозіуму, в якому взяв участь заступник Голови ЦВК Віталій Плукар
 
Симпозіум на тему: "Вибори в часи епідемій", який провела Асоціація організаторів виборів країн Європи (АОВЄ), став уже другим онлайн-зібранням, під час якого розглядалися актуальні на сьогодні питання щодо впливу світової пандемії COVID-19 на організацію підготовки та проведення виборів у різних країнах. Учасниками заходу, що відбувся під головуванням генерального секретаря АОВЄ Жолта Солнокі, стали представники центральних органів адміністрування виборів, профільних міжнародних та неурядових організацій, науковці.
 
Як зазначалося під час симпозіуму, протягом останніх трьох місяців через пандемію 62 країни перенесли національні та місцеві вибори. Водночас 26 держав все ж таки організували голосування на різних видах виборів, попри епідемічні застереження. Але перенесення виборів, наголошували учасники дискусій, створює ризики політичного характеру та може призвести до зловживань, повʼязаних насамперед з недемократичним продовженням мандату осіб, наділених владними повноваженнями.
 
Тож саме питанням проведення виборів в умовах пандемії чи їх перенесення у широкому міжнародному і правовому контексті були присвячені подальші обговорення. Так, керівник департаменту Державного виборчого бюро Польщі Кшиштоф Лоренц детально зупинився на правових та політичних аспектах президентських виборів у Польщі, які мали відбутися 10 травня.
 
Своєю чергою президент Національної асоціації державних секретарів США Пол Пат у своєму виступі зосередив увагу на заходах реагування на виклики та загрози під час виборів, повʼязані з пандемією коронавірусу. При цьому окремо йшлося про роль організаторів адміністрування виборів Сполучених Штатів у цьому процесі.
 
До ще одного важливого дискусійного блоку ввійшли питання щодо конституційного та юридичного підгрунтя проведення або перенесення виборів у часи епідемій. Спікерами з цієї проблематики стали заступник Голови Центральної виборчої комісії Віталій Плукар, віце-президент Державної виборчої комісії Хорватії Дамір Контрек та заступник секретаря Республіканської виборчої комісії Сербії Бранко Марінкович.
 
Зокрема, Віталій Плукар наголосив, що в контексті запланованих у нашій державі на осінь поточного року чергових місцевих виборів питання їх відтермінування чи перенесення не стоїть на порядку денному. Адже відповідно до Конституції України право громадян України вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування може бути обмежено лише в умовах воєнного або надзвичайного стану.
 
"Разом з тим, враховуючи можливість виникнення восени другої хвилі захворюваності на коронавірус, не виключено, що місцеві вибори будуть організовані та проведені в карантинних умовах. Тому важливо забезпечити створення безпечних умов на виборчих дільницях, у приміщеннях виборчих комісій різного рівня.
 
Щодо посилення безпекових заходів, то корисним видається вивчення та можливе застосування міжнародного досвіду, зокрема, проведення парламентських виборів у Республіці Корея в квітні нинішнього року. В цьому контексті передусім слід згадати про переобладнання, маркування та "екранування" виборчих дільниць, дезінфікування приміщень і канцелярського приладдя, забезпечення персоналу виборчих комісії змінними комплектами особистого захисту. А також – організацію  голосування виборців, які в цей день перебуватимуть у медичних закладах, зокрема, й із захворюванням на COVID-19.
 
Сподіваюсь, що сказане та почуте сьогодні під час цього симпозіуму трансформується в новий досвід та ефективні рекомендації, а відтак буде корисним для можливого застосування в наших країнах", – зазначив заступник Голови Комісії. 
 
Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії