13:15 / 28.05.2020 Политика

ЦВК долучилася до міжнародного обговорення питань соціальних медіа, дезінформації та об'єктивності виборчого процесу

Член Центральної виборчої комісії Віталій Грень з командою профільних працівників Секретаріату та патронатної служби Голови Комісії беруть участь у засіданні робочої групи органів адміністрування виборів європейського та євразійського регіону з питань соціальних медіа, дезінформації та об'єктивності виборчого процесу.

Захід, який відбувається у форматі установчого віртуального засідання, організований Європейським регіональним представництвом Міжнародної фундації виборчих систем IFES. У ньому, окрім української сторони, беруть участь  представники органів адміністрування виборів 12 країн: Албанії, Вірменії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Чеської Республіки, Грузії, Косово, Молдови, Чорногорії, Північної Македонії, Сербії, Словаччини.

Під час засідання, яке триватиме впродовж двох днів  у межах трьох віртуальних сесій, учасники обговорюють, зокрема, виклики, інструменти та практичний досвід щодо соціальних медіа та дезінформації в контексті дотримання об'єктивності виборчого процесу.

Зокрема, під час дискусій першого дня йшлося про можливості використання політичної реклами в Інтернеті, забезпечення її прозорості. У цьому контексті учасники заходу також обговорили перешкоди, які виникають у процесі підзвітності та дотримання об'єктивності. Окрім того, увага акцентувалась на інструментах здійснення нагляду за унеможливленням порушень під час розміщення реклами.

Представники органів адміністрування виборів (ОАВ), які беруть участь у засіданні, також мали нагоду ознайомитися з напрямами використання соціальних медіа та стратегічної комунікації для просування зусиль у сфері освіти виборців, а також – мінімізації дезінформації щодо виборчих процесів.  Важливість цього питання, як зазначалося під час заходу, полягає насамперед у тому, що освіта виборців є критичним засобом у боротьбі з дезінформацією. А від успішності протистояння різноманітним фейкам залежить і рівень довіри суспільства як до ОАВ, так і до виборів загалом.

У цьому контексті окремий дискусійний блок було присвячено актуальній темі сьогодення - інформуванню виборців під час пандемії. Базою для нього стала презентація IDEA, під час якої учасники розглянули найкращі практики протидії  новим потенційним викликам – намаганням посіяти недовіру серед виборців, недостовірному інформуванню про перебіг та стан захворюваності тощо.  Учасники заходу були одностайні в тому, що всі ці негативні фактори можуть напряму суттєво вплинути на перебіг виборчого процесу. Тому погодилися з доцільністю взяти на озброєння низку запропонованих алгоритмів дій, форм підтримки та координації з соціальними медіа та технологічними компаніями. 

Під час другого дня учасники засідання планують обговорити виклики та ризики, повʼязані з інструментами та послугами, які розвинулися завдяки соціальним мережам. А також, роль соціальних медіа в обʼєктивності виборчого процесу. Йтиметься, зокрема, про Facebook, Microsoft, Google та Twitter. Адже саме вони відіграють певну роль у гарантуванні безпеки виборів з технологічної точки зору і забезпеченні їх проведення в надійному інформаційному середовищі. 

Як зазначив член Комісії Віталій Грень, цей захід має непересічне значення. "Вже перші дві сесії довели продуктивність дискусії, а спільна плідна робота не залишає сумніву, що обмін досвідом і напрацьовані результати однозначно будуть корисними для всіх без винятку учасників заходу. Особливо для нас, враховуючи, що ми стоїмо на порозі чергових місцевих виборів, які мають відбутися за новим виборчим законодавством вже наприкінці жовтня в досить непростих умовах", – наголосив В. Грень.

За результатами засідання планується узагальнити основні напрацювання дводенних дискусій та визначити напрями подальшої роботи групи до проведення наступних засідань. Вони, за попередніми планами, відбудуться вже у форматі реального спілкування в Європейському регіональному представництві IFES у Празі.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії