18:36 / 22.05.2020 Политика

ЦВК долучилася до виборчого марафону ОПОРИ

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко та заступник Голови Комісії Віталій Плукар взяли участь у публічній онлайн-дискусії "Місцеві вибори: оцінка ризиків та перелік рішень", яку у форматі виборчого марафону організувала Громадянська мережа ОПОРА. До участі в цьому заході були також запрошені народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки та оборони України, члени Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, представники Асоціації міст України, голови виборчих комісії з різних регіонів, громадські експерти.
 
Під час заходу, який складався з чотирьох тематичних блоків, його учасники обговорили питання щодо правового поля напередодні місцевих виборів, організаційно-адміністративні виклики проведення виборів у умовах пандемії, безпекові та фінансові проблеми. Окрім того, йшлося про реформу децентралізації та адміністративно-територіального устрою, а також – можливу партизацію місцевого самоврядування.
 
У процесі обговорення блоку питань, повʼязаних з правовим регулюванням майбутніх виборів, Голова ЦВК, зокрема, поінформував, що Комісія підготувала системні напрацювання щодо внесення змін до Виборчого кодексу, які були спрямовані до профільного Комітету Верховної Ради України. При цьому, на його думку, найбільшого доопрацювання та вдосконалення потребує книга щодо місцевих виборів.
 
"ЦВК спробувала системно підійти до врегулювання зазначених питань, виявити та усунути всі прогалини й неузгодженості, оптимізувати саму структуру книги четвертої Кодексу, уніфікувати її положення. Це, на погляд Комісії, має значно спростити застосування відповідних законодавчих положень під час організації та проведення місцевих виборів", – зазначив Олег Діденко.
 
Окрім того, за його словами, чимало уваги було приділено питанням спрощення низки виборчих процедур. "В умовах, коли в Україні запроваджується нова виборча система (пропорційна з відкритими списками), під час застосування якої можливі певні складнощі, необхідно максимально полегшити як умови організації виборів для членів виборчих комісій, так і умови участі в них кандидатів та місцевих організацій політичних партій", – наголосив Голова ЦВК.
 
Своєю чергою Віталій Плукар під час включення в онлайн-марафон зупинився, зокрема, на питаннях фінансового забезпечення майбутніх виборів. За його словами, ЦВК сподівається на їх додаткове фінансування після відомого скорочення видатків до 1 млрд грн.
 
При цьому насамперед йдеться про оплату праці членів виборчих комісій. Адже на сьогодні на виборчі комісії нижчого рівня Виборчим кодексом вже покладено досить значний обсяг повноважень, які вони повинні будуть здійснювати під час майбутніх виборів. Проте, як свідчить практика попередніх виборчих кампаній, у осіб, які залучалися до роботи у виборчих комісіях, виявлялися не тільки недостатній рівень підготовки, а й вкрай низька мотивація для цієї роботи.
 
"До того ж територіальні виборчі комісії стикнуться з новими правилами проведення місцевих виборів. Тому для ЦВК дуже важливо, щоб вони були фінансово забезпечені на належному рівні. Оскільки і процес підрахунку голосів, і встановлення результатів виборів є досить ускладненими. Зі свого боку Комісія шляхом надання певних роз’яснень, консультативної допомоги намагатиметься полегшити членам ТВК та ДВК виконання  цих процедур", – наголосив заступник Голови ЦВК.
 
Переглянути трансляцію виборчого марафону можна за одним із цих посилань:
 
 
Відділ взаємодії із ЗМІ  Секретаріату Комісії