19:37 / 22.07.2020 Экономика

Поштові оператори лобіюють доставку ліків, - Одарченко

Відомий політтехнолог, лідерка партії «Національна платформа» Катерина Одарченко заявила, що поштові оператори лобіюють доставку ліків пацієнтам.
Про це вона заявила в ефірі одного з телеканалів.

При цьому, Одарченко сказала, що не зрозуміло, як «Нова пошта» може здійснювати доставку ліків, якщо у оператора немає належних технічних умов, щоб зберігати температурний режим, який необхідний для препаратів.

Разом з тим, для вирішення ситуації з доставкою лікарських засобів, 21 липня відбулось обговорення законопроекту “Про лікарські засоби” №3615-1, при підготовці його до другого читання.

Обговорення показало, що тема є чутливою і важливою, як для пацієнтів, так і для фармацевтичних асоціацій та аптечних закладів, які виконують вимоги ліцензійних умов і ризикують власною репутацією, в умовах, коли поштові оператори, користуючись прогалинами в законодавстві доставляють ліки пацієнтам без дотримання належних умов.
В обговоренні також брали участь і народні депутати з профільного комітету.

Так, народний депутат Валерій Зуб повідомив, законопроект №3615-1 готувався з урахуванням Європейських директив та у ньому передбачено належні умови транспортування та зберігання, які мають дотримуватись доставщиками лікарських препаратів. За невиконання, законопроект передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність. Депутат погодився, що наразі частина ліків доставляється без належних умов, які вимагають виробники ліків. Дану ситуацію необхідно виправляти, - додав Зуб.

Його колега Сергій Кузьміних, що також був присутній при обговоренні погодився з колегою та додав, що інтернет торгівля лікарськими засобами – це реальність сьогоднішнього дня. Це має регулюватися відповідним чином, щоб кожен був захищений, - підкреслив нардеп.

Володимир Руденко, директор ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» під час свого слова сказав, що Україні, в регуляції подібних норм, варто рухатись до європейських правил, оскільки ми йдемо в Європу. За його словами, зараз за доставку несе відповідальність аптека, проте кур’єрська служба, що здійснює доставку не має жодної відповідальності, разом з тим, вона не несе жодної відповідальності, оскільки відсутні законодавчі механізми щодо відповідальності, що породжує загрози розповсюдження підробок.