10:59 / 22.05.2017 Наука и техника

Віталій Яницький: Ми створили ринок логістики для онлайн рітейлу

"PGK Groupe" –  логістичний провайдер, перша в Україні єдина система із профільних логістичних компаній, шляхом інтеграції котрих було створено цілісну систему, що задовольняла потреби різноманітних сегментів ринку (як на стороні власного клієнту так і на стороні кінцевого споживача). Група компаній започаткувала надання сервісу за принципом "єдиного вікна" від гуртової поставки з-за кордону до одиничного відвантаження на кінцевого клієнта – все у межах єдиного контракту. Серед іншого тим самим було започатковано ринок сервісу для національного e-commerce, повідомляє www.pgkgroupe.com.

Склад "PGK Groupe":

1. "Кур’єр (Star Express)",

2. "Postman UA",

3. "Postman EU",

4. "Перша Грузова",

5. "Точка",

6. "NRG".

Історія розвитку:

У 2004 році була заснована перша компанія мережі "PGK Groupe" – транспортний логістичний b2b-оператор "Кур’єр".

З 2004 по 2007 рр компанія була сконцентрована лише на b2b-сегменті. Проте керівництвом компанії було прогнозовано зріст потреб зі сторони ринку дистанційної торгівлі в цілому й іноземних компаній зокрема, що мали сталу культуру співробітництва із системним логістичним партнером на всіх етапах просування товару до кінцевого споживача. Подібний підхід був відсутній на українському ринку логістичних послуг.  

Проте в 2008 році ситуацію було змінено – започатковано компанію "Postman", що стала логічним та очікуваним продовженням циклу надходження товару до покупця. Закриття "останньої милі" потребувало значних інвестицій на закупівлю якісного авто-флоту (включаючи систему GPS-моніторингу), програмного забезпечення (розроблено власну систему, включаючи front-end на стороні кур’єра у вигляді додатку та iOS/Android-додаток на стороні кінцевого споживача), запуск лінії підтримки тощо. Лише протягом перших 6 місяців стрімкого розвитку команди було залучено USD 0,5M зовнішніх інвестицій.    

Основним клієнтом "Postman" стає лідер вітчизняного MLM-ринку компанія "Oriflame", яка на рівні з колегами із "Avon" та "Mary Kay" використовувала логістичну модель самостійної організації дистрибуції із залученням власних кур’єрів. Забезпечення якісного сервісу "останньої милі" національного масштабу надало змогу зазначеним міжнародним компаніям оптимізувати бізнес-процеси (поліпшити власні фінансові результати) та надати значного імпульсу розвитку сервісів для українського e-commerce ринку. Йдучи на зустріч потребам своїх клієнтів, компанія "Postman" також отримує можливість  на розвантаження вантажів на митниці, яку до того мали лише "Міст Експресс" та "Укрпошта" – ландшафт логістичного ринку України зазнає змін.

Оцінка сервісу "PGK Groupe" відображається на вантажопотоку та його структурі. Об’єми перевезень зростають і вже восени 2009 році перед власниками постає нове завдання – якісне забезпечення магістральних потоків, адже клієнти починають переорієнтовувати свої ланцюги постачання та дистрибуції всередину системи партнерської логістичної групи. Створюється нова спеціалізована компанія – Первая грузовая" – фокусом якої стає саме "магістраль", основа логістичної структури. Структури, яка формується з чітким поділом вантажопотоків, що враховує специфіку того чи іншого сегменту, того чи іншого бізнесу та його взаємодії з кінцевим споживачем – за "PGK Groupe" фіксується статус гнучкого надійного партнера з індивідуальним ставленням та розумінням клієнтського бізнесу, його потреб. 10 власних професійних авто-потягів "Renault" стають системо утворюючою базою та запорукою якості сервісу, що надається компаніями групи b2b-, b2c- та c2c-клієнтам по всій країні.   

На початку ж 2009 року відбулося  знайомство Віталія Яницького та Владислава Чечеткіна (засновник, власник інтернет-магазину "Rozetka"), результатом якого є багаторічна плідна співпраця двох підприємців. Першою практичною реалізацією стає запуск та впровадження нової моделі обслуговування клієнтів – резервація товару online, видача в пункті обслуговування. Так з’являється нова складова групи – компанія "Точка", що запускається за ініціативою Віталія Яницького і включає 5 представництв у містах мільйонниках (Одеса, Львів, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків). "Точка" стає ексклюзивним партнером компанії "Rozetka". Вітчизняні логістичні сервіси й надалі зазнають позитивних змін завдяки розширенню продуктової лінійки принципово новими пропозиціями на національному рівні.       

З 2013 року партнер приймає модель у власне використання та створює подібні відділення всередині компанії самотужки, розпочинає співпрацю з іншими лідерами ринку логістичних послуг. Це відкриває шлях багатьом клієнтам у мережу "Точка", що зазнає активної регіональної експансії: станом на вересень 2013 року мережа складається з 28 представництв по всій території України (здебільшого обласні центри як осередки покупної спроможності). Перелік послуг включає класичні отримання замовлення й відправлення вантажу а також перевірку технічного стану товару або його примірку за потреби, отримання послуг з ремонту (гарантійного/не гарантійного), здійснення оплати та оформлення кредиту, демонстрацію зразків продукції з можливістю придбання. У контексті регіональної експансії спостерігається стрімкий зріст попиту на даний пул послуг з боку лідерів ринку e-commerce – "LeBoutique", "ShopArt", "Amway", "Shopnow", "ModnaKasta", "Argo", "Oriflame" тощо.        

"PGK Groupe" продовжує свій розвиток і 2013 рік стає знаковим ще для двох компаній групи – "Postman Europe" та "NRG". "Postman Europe" – поштовий оператор з реєстрацією в Польщі (Варшава). Метою проекту стає створення транспортного коридору між Україною та країнами Європейського Союзу. Започаткування власного поштового оператора на території ЄС стало логічним кроком на шляху побудови єдиного логістичного рішення для бізнесу, який серед іншого орієнтувався на зниження ризиків та переведення товарних запасів закордон. Лідери дистанційної торгівлі і до цього часу воліли бачити точку підбору власних товарних потоків на своїй стороні кордону. Проте значна частина бізнесу продовжує опрацьовувати товар на території України, у той час як вітчизняний логістичний ринок не в змозі запропонувати відповідне рішення у частині складських операцій.

Відповіддю "PGK Groupe" стає започаткування власного fulfillment-оператора – компанії "NRG". Повний цикл складської обробки товарного потоку являв собою цілковито новий продукт на національному ринку, який волів дотримуватися класичної моделі задоволення власних складських потреб компанії самостійно. Команда "NRG" була покликана просувати нову outsource-модель у новому для українського ринку секторі складської логістики у непаленому b2b- та b2c-сегментах. Компанія пройшла доволі динамічний шлях розвитку від 100 кв.м. до 3 000 кв.м. операційної площі за перший рік свого існування, протягом котрого також було розроблено власний програмний продукт – "NRG WMS" (warehouse management sistem), що став базою для подальшого якісного й кількісного розвитку та був інтегрований до загальної інформаційної системи групи (реалізуючи принцип "єдиного вікна" взаємодії з Клієнтом).  

 "PGK Groupe" – команда професіоналів, що формувала вітчизняний ринок логістичних послуг більше 10 років. Війна на Сході країни та окупація Криму призводять до критичних падінь основних показників економічної активності в Україні (зокрема й об’ємів перевезень). Об’єктивні фактори впливу призводять до структурних змін на ринку і вже у січні 2015 року відбувається злиття логістичних груп "PGK Groupe" ("Точка", "Postman", "Star Express") та "Meest Group". Проте згодом компетенція "PGK Groupe" розповсюджується по всьому ринку і на сьогодні співробітники групи є частиною команд лідерів логістичної галузі.

Інноваційні технології та методики, власні програмні розробки, стандарти обробки вантажів, комунікації з Клієнтом та багато інших напрацювань стали базою для подальшого розвитку галузі й використовуються дотепер. Вітчизняний e-commerce у частині логістичних процесів почав своє формування, подальший розвиток саме завдяки ініціативам власника Віталія Яницького, та команди "PGK Groupe", що створювали інфраструктуру даного сегменту ринку. Група створювала потребу Клієнта, запроваджувала кращій світовий досвід та, випереджаючи час, свідомо приймала на себе ризики першого серед інших.