12:09 / 21.03.2020 Политика

Кандидат на посаду директора Держпідприємства вимагав хабар у директора Волинської філії, - СБУ

Президент Володимир Зеленський обіцяв нам весною гучні посадки. І що ж? Скоро літо а корупціонери й досі у цілковитій безпеці. Більше того, представники касти тих, "руки котрих нічого не крали", після затримання на хабарі мають усі шанси отримати не покарання, а ще кращу посаду!

Цією публікацією ГО "Антикорупційний підприємницький фронт" хоче привернути увагу громадськості до призначення раніше затриманого правоохоронцями на отриманні хабаря корупціонера Дмитра Гавловського на посаду керівника єдиної в Україні державної офшорної компанії "Фішинг Компані" (Fishing Company S.A.).  Призначив хабарника на посаду Андрій Яцура, т.в.о. Державного агентства рибного господарства України.

Фото з Facebook-сторінки                       Фото 2011 року зі сторінки в "Одноклассники"

Декларація Дмитра Гавловського як кандидата на посаду директора державного підприємства була розміщена на сайті НАЗК 17 лютого 2020 року. У ній ми можемо побачити усі атрибути успішного керівника: годинники Rolex Submariner date вартістю в 380 000 грн та IWC Portofino за 230 000 грн.

До вересня 2017 року Дмитро Олександрович Гавловський 1990 року народження працював заступником директора ДП "Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу". У той час брат Дмитра, Євгеній Гавловський, був радником міністра аграрної політики і продовольства України Тараса Кутового.

Проте, кар’єра Дмитра в аграрній сфері не склалася. Разом із своїм керівником, Романом Карпляком, та ще одним замом, Гавловський вимагав півтора мільйона гривень у директора Волинської філії. Під час передачі першої частини (10 тис. доларів), оперативники СБУ затримали хабарників "на гарячому".

Фото з архівів СБУ

Корупціонерам повідомили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, що є особливо тяжким злочином і передбачає до 12 років позбавлення волі та обов’язковий розгляд справи колегією суддів.

12 червня 2018 року Генпрокуратура України завершила досудове розслідування та направила до Голосіївського районного суду в м. Києві обвинувальний акт, але вже за ч. 3 ст. 368 КК, яка є м’якшою за покаранням та не передбачає колегіального розгляду у суді. Звісно, з одним суддею набагато легше домовитись, ніж з трьома.

І схоже, що Гавловський має відповідний досвід. Адже на даний момент він, попри обвинувачення у тяжкому злочині, не перебуває під вартою, не відсторонений від посади та бере активну участь у "державних перегонах" за черговим призначенням.

У кримінальній справі Гавловського на цій ноті усе й зупинилося. На сьогодні суд не виніс рішення по ній, хоч підстав для призупинення не було. Але на разі обвинувальний акт слухається

Постає питання: чому за три роки Голосіївський суд так і не виніс ніякого рішення? Знов корупція? Тиск на суд? Якби судді добре виконували свою справу, Гавловського чекало б не чергове призначення на нове державне підприємство а покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Але в нашій країні працівники правоохоронних органів і судів неначе поважають корупціонерів, тож дають їм можливість знов і знов вимагати і красти, уникаючи за це будь якої відповідальності.

Також Дмитром Гавловським в серпні 2019 року зареєстровано ТОВ "Зе Фіш", що має дуже схожу назву з вищевказаним Державним підприємством.

Тож, хто лобіює призначення корупціонера Гавловського? Чому Андрій Яцура, т.в.о. голови Державного агентства рибного господарства України, не зважає на загрози для компанії? Чому його не цікавлять можливі репутаційні втрати? Може, розгадка в тому, що Яцура лише зіц-голова агентства, який просто виконує чужі вказівки?

Як пише інтернет видання "Корупціонер в Україні", через те, що Кабінет Міністрів України затягує призначення нового голови Держрибагентства, вже більше трьох місяців агентством формально керує А. Яцура, а неформальними керівниками є на даний час вже звільнений голова агентства Ярослав Бєлов та діючий Головний державний інспектор управління оперативного реагування при Держрибагентстві Максим Камінський. І завдяки останньому всі рішення "спускаються" з Міненерго та захисту довкілля в Держрибагенство по вказівці заступника міністра Володимира Головатенка.

Наразі представниками ГО "Антикорупційний підприємницький фронт" відправлені запити щодо призначення Дмитра Гавловського керівнику Держрибагенства, керівництву Міністерства енергетики та захисту довкілля, а також до Генеральної прокуратури України.