20:10 / 10.04.2020 Мир

Російська енергетична галузь потерпає найгірше за останні 20 років, - дипломат

Сьогоднішня домовленість щодо скорочення обсягів видобутку нафти є, напевно, найгіршою, фактично потрійною, енергетичною поразкою Росії за 20 років, пише ексміністр закордонних справ Павло Клмкін.

Формально всі зменшили видобуток на 23%, але Саудівська Аравія за останній місяць свідомо його збільшила разом з агресивним зниженням цін, тому фактично виграла для себе бонус в 1 мільйон барелів. Погодьтеся, непогано. Але справа насправді не в цьому.

По-перше, Росія вирішила зіграти на піднятті ставок і відмовитися від співпраці з ОПЕК. Вона хотіла витіснити виробників сланцевої нафти в США та Канаді з ринку та покарати США за санкції стосовно "Північного потоку-2". Саудівська Аравія радикально знизила ціну і російська нафта майже припинила продаватися в Європі і не тільки. В результаті Росія була змушена повернутися, погодитися на всі ключові умови і зазнала іміджевих втрат, які буде неможливо відіграти.

По-друге, Росія так попсувала відносини з багатьма лідерами держав, особливо на Близькому Сході, що повернути повагу в цьому регіоні буде вкрай непросто.

І по-третє, енергетичні ресурси припинили бути "енергетичною зброєю" для РФ, це вже не працює. Якщо додати до цього зменшення доходів Газпрому у січні-лютому вдвічі порівняно з таким періодом минулого року, програні позови проти Нафтогазу та польських компаній, то очевидно, що метод енергетичного шантажу вже не працює,

Ну і всередині Росії все це розглядають як слабкість. А слабкість влади там не люблять, в очах росіян влада має бути або сильна, або це не влада. Нам все це грає в плюс.