20:39 / 03.03.2020 Мир

В Росії почав вивергатися вулкан на Камчатці, викидаючи попіл на 6 кілометрів вгору

Вчені застерігають, що це може становити небезпеку для літаків, адже вулканічний попіл може вивести з ладу двигуни.

Команда реагування на виверження вулканів на Камчатці повідомила про «помірне вибухове виверження» вулкану Ключевський. Вчені попередили, що вибухи попелу можуть досягти висоти від 4,9 до 7 кілометрів «в будь-який момент», передає "УНІАН".

Як пише Newsweek, авіаційний код вулкану, який повідомляє про загрози від виверження для літаків, був оголошений на жовтому рівні. Це другий найвищий рівень загрози. Оранжевий код означає, що хмара попелу, створена вибухом, може потенційно вплинути на авіарейси. Якщо вулканічний попіл потрапить в літак, це може вивести з ладу навігаційні інструменти й двигуни.

«Часточки попелу при потраплянні в двигун можуть швидко розплавитися й накопичитися як тверда речовина у прохолодніших частинах. Це може поступово погіршувати ефективність двигуна до точки затримки компресора в польоті й втрати тяги», - пояснили в Геологічній службі США.

Команда реагування на виверження вулканів на Камчатці повідомила, що вулканічна хмара досягла висоти приблизно 5,4-5,9 кілометрів. Хмара пролетіла 14 кілометрів і рухається у західному напрямку.

Ключевський – найвищий активний вулкан Євразії. Його висота сягає 4,7 кілометрів. Стратовулкан має форму конуса й кратер з діаметром 700 метрів. Вважається, що вулкану приблизно 7 тисяч років. Він входить в Камчатську групу на сході Росії.