18:06 / 06.12.2019 Мир

Росія може перебувати у ПАРЄ, навіть не дивлячись на анексію Криму

Парламентська асамблея Ради Європи не зобов'язана відмовлятися визнавати повноваження депутатів держави-члена Ради, якщо вона анексувала частину іншої держави.

До такого висновку дійшла Венеціанська комісія, передає Європейська правда.

Саме ця комісія мала розтлумачити, чи можна визнавати повноваження делегації, якщо її членів за списками обирали виборці з анексованого Росією українського Криму.

Невизнання Росією анексії Криму не зобов'язує ПАРЄ не визнавати повноваження російської делегації як представників країни, яка вчинила анексію.

Також комісія наголосила, що може застосувати інші санкції або обмеження в ПАРЄ проти депутатів від Росії за факт голосування за них в анексованому Крим (в окремих випадках можливе навіть повне позбавлення повноважень всіх або частини російських делегатів), передає "Європейська правда". ПАРЄ може й збільшити перелік можливих санкцій щодо Росії.

ЄП відзначає, що такий висновок стосується саме тих депутатів російської Думи, яких обрали за партійними списками. Утім містить і непрямі вказівки на мажоритарників, обраних у Крим, чи членів Ради Федерації, для невизнання членами асамблеї яких є всі підстави.

ТЭГИ: