13:12 / 04.12.2018 Мир

Ізраїль почав військову операцію "Північний щит"

Про це написав Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олег Вишняков

Ізраїль почав військову операцію "Північний щит" на кордоні з Ліваном. Про це на своїй странцу в "Фейсбуці" написав Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олег Вишняков.

"Чимало моїх друзів та знайомих мають домівки та мешкають недалеко від кордонів Ізраїлю. Хтось біля Гази, хтось поруч з Ліваном або Сирією. Їм часто доводиться дихати повітрям, просякнутим агресією та непевністю. Я про це знаю і щиро поділяю їхню стурбованість. Я розумію, чому вони особливо гостро відчувають і сприймають все, що пов’язане з безпекою і захистом від терористичних атак. Це їхнє сьогодення. Від дій силовиків залежать їхні плани, їхні мрії, їхнє дозвілля, їхнє життя.

Нещодавно стало відомо, що ліванський рух "Хезболла" втілює свій черговий підступний задум – бойовики риють транскордонні тунелі для здійснення атак на території єврейської держави. Вважаю рішення ізраїльських військових, котрі сьогодні оголосили про початок операції "Північний щит", цілком логічним. ЦАХАЛ має вкотре знайти і знешкодити загрозу.

Офіційний представник Армії оборони Ізраїлю Йонатан Конрікус визнав наявність декількох підземних ходів. При цьому він дав зрозуміти, що тунелі ще не введені в експлуатацію. "Нам відомо про цілий ряд тунелів. Поки я не буду конкретизувати їхню кількість", - додав він.

Операція, за словами офіцера, буде проводитися тільки на контрольованій Ізраїлем території, включаючи північну частину Голанських висот. Повідомляється, що війська Північного округу приведені в стан підвищеної боєготовності і отримали підкріплення.

Так звані підземні "мурашники", ходи для атак – не нова технологія диверсійної діяльності проти Ізраїлю. Цьогоріч у квітні ми вже чули про виявлення "кількакілометрового тунелю, який брав початок у Джабалії – районі табору для біженців, і вже на кілька метрів зайшов на ізраїльську територію, але ще не мав виходу на поверхню". То був найдовший та найглибший прохід, який до цього часу знаходили ізраїльські військові.

Те, що ЦАХАЛ не дрімає, радує. Завдяки цьому ізраїльтяни вірять, що жодна витівка недоброзичливців не залишиться непоміченою і непокараною. Адже Ізраїль у непростих умовах навчився тримати удар і про це знають і друзі, і недруги. Гадаю, і Україна з часом буде настільки сильною, що вороги кільканадцять разів подумають перед тим, як зазіхнути на святе – людське життя!", - написав Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олег Вишняков.