18:10 / 12.04.2021 Мир

Нидерланды опубликовали разговор боевиков про МН17 (видео)

Нідерландська телерадіокомпанія NOS оприлюднила нові записи розмов бойовиків “ДНР”, пов’язані з тим, як російський ракетний комплекс “Бук” збив “Боїнг” “Малайзійських авіаліній” рейсу МН17 17 липня 2014 року.

Про це йшлося в неділю, 11 квітня, в програмі Nieuwsuur на каналі NOS.

Журналісти відновили хронологію подій, ґрунтуючись на записах розмов російського військового Сергія Дубинського з позивним “Хмурий”, зроблених у липні і серпні 2014 року. Дубинський у той час перебував у підпорядкуванні Ігоря Гіркіна, ватажка російських гібридних військ на Донеччині.

Журналісти відзначають, що на початку липня збільшився військовий і політичний вплив Росії на бойовиків.
Увечері 4 липня Дубинському подзвонив невстановлений чоловік і попередив про те, що того дня на територію ОРДО прибув хтось із Москви, і політична верхівка псевдореспубліки може бути замінена.

У цій же розмові Дубинський дає зрозуміти, що військові і стратегічні рішення також приймаються в Москві. За його словами, в розмові з Гіркіним Москва не дозволяла бойовикам залишити Слов’янськ. Пізніше рішення про відступ все-таки було прийнято.

В іншій розмові Дубинський також дає зрозуміти, що Москва має велике право голосу: “Я розмовляв із Москвою вчора. “Номер один” (Гіркін – “Н”) також розмовляв із Москвою. Вони вийшли на верхівку”.

16 липня в одній з розмов Дубинський висловлює надію на підтримку Росії в бойових діях.

Того ж дня він дзвонить заступнику командира батальйону “Восток” і говорить, що йому потрібна система “Бук”, щоб протистояти українській бойової авіації:

“Якщо я зможу отримати “Бук” рано вранці… тоді все в порядку. Якщо ні, я в лайні”.

Через годину Дубинський повідомляє своєму заступнику Олегу Пулатову (“Гюрза”), що “Бук” дійсно буде доставлений.

Після 9 години ранку 17 липня чоловік з позивним “Бібліотекар” дзвонить Дубинському: “Привіт, Миколайович, а куди нам доставити цю красуню?”.

Дубинський запитує, чи йде мова про “Бук-М”. “Бібліотекар” підтверджує.

О 9:30 Дубинський дзвонить своєму соратнику Пулатову, що перебуває в цей час в районі Маринівки і каже: “Крот” зараз притягне “Бук-М”до вас. Ви повинні встановити його біля Первомайська. І “Восток” надішле три танки в якості охорони”.

Трохи пізніше Дубинський наказує Леоніду Харченку (“Кроту”) відвезти “Бук” в Первомайськ та обіцяє, що Пулатов приєднається пізніше. Через хвилину Дубинський повідомляє Пулатову, що той повинен їхати в Первомайськ “охороняти Бук”.

Близько 12:45 “Бук” прибуває в окуповане місто Сніжне. Там “Бук” вивантажують з платформи, і він самостійно їде в напрямку Первомайська.

О 16:19 з поля під Сніжним стартує ракета, яка збиває МН17.

Майже через пів години Харченко повідомляє Дубинському, нібито збили український бойовий літак Су: “Ми на місці. Ми вже збили “Сушку”.

Дубинський відповідає: “Молодці, хлопці! “Сушка”! Молодець”.

Дві години потому Дубинський все ще не знає, що сталося насправді. Це стає ясно з розмови з кимось, хто вказує, що журналісти засипають його запитаннями про збитий “Боїнг”.

“Мені дзвонять журналісти, які повідомляють, що на південь від Донецька був збитий “Боїнг”, – говорить співрозмовник.

“Бій іде?” – перепитує Дубинський.

“Боїнг”. Сталася авіакатастрофа”, – відповідає чоловік.

Дубинський каже йому: “Наші люди збили “Сушку””.

Незабаром після цього Дубинському дзвонить помічник “міністра оборони” Гіркіна і наказує йому негайно з’явитися. Після розмови тет-а-тет в офісі Гіркіна Дубинський раптово затурбувався про те, що сталося.

Близько 20:00 він дзвонить своєму заступнику Пулатову.

“Скажіть, стріляв чи не стріляв наш “Бук”?” – запитує він.

Пулатов відповідає: “Бук збив “Сушку”, але до цього “Сушка” збила “Боїнг”. Нас намагалися звинуватити в цьому”.

На уточнююче запитання Дубинського Пулатов відповідає, що бойовики спостерігали це з землі.

Через дві хвилини Дубинський повторює цю історію своєму начальнику Ігорю Гіркіну: “Отже, ось що сталося. “Сушка” збила “Боїнг”. Після цього “Сушка”, як і на другому обстрілі, була збита нашим “Буком”. І багато наших людей це бачили. “Гюрза” щойно повідомив про це”.

Трохи пізніше Пулатов і Харченко дзвонять з місця аварії MH17. Сам Дубинський тепер, схоже, теж ставить під сумнів історію, яку йому розповіли його підлеглі. Коли Харченко дзвонить з місця аварії і запитує, чи слід надати ОБСЄ доступ, Дубинський також запитує того, хто збив “Боїнг”, але той переказує стару версію.

Через кілька днів історія з українським військовим літаком, який нібито збив “Боїнг”, була офіційно прийнята міністерством оборони Росії. Незабаром Росія перейшла до іншої теорії: рейс MH17 був збити не сепаратистами, а “Буком” української армії.

О 20:30, через п’ять годин після рейсу MH17, Дубинський дзвонить Гіркіну. “Міністр” доручає йому відправити “Бук” у Росію через Луганську область. На якийсь час донецькі бойовики втрачають “Бук” з поля зору.

Лише близько 8:00 наступного ранку Дубинський дізнається, що “Бук” був доставлений в Росію. Він негайно дзвонить Гіркіну і доповідає, що виконав наказ.

О 10:50 того ж ранку Дубинському востаннє дзвонять за цим номером з приводу рейсу MH17. ОБСЄ хоче привезти українських авіабудівників на місце аварії, і у Дубинського питають дозволу. “Впустіть, ящики все одно у мене вже є. Ми знайшли один вчора ввечері, а вночі знайшли ще один. Я не впевнений, може, їх чотири, але у нас вже є два”, – говорить він.

Після цього Дубинський перейшов на новий номер, який теж прослуховується, але ні про MH17, ні про “Бук” більше не йдеться.

Нідерландські журналісти відзначають, що той факт, що Дубинський і його співучасники не знали, що випустили ракету саме по “Боїнгу”, не має значення для обвинувачення.