02:26 / 18.02.2021 Мир

Знайшли пивоварню, якій 5 тисяч років

В Єгипті археологи розкопали "найдавнішу броварню у світі". Там варили пиво 5 000 років тому.

На розкопках в пустельному Абідосі, великому релігійному центрі Стародавнього Єгипту із великою кількістю поховань, працювала спільна команда єгиптян та американців, пише ВВС.

Вони знайшли кілька ділянок, на кожній з яких містилися по 40 горщиків для підігріву суміші зерна і води для пива.

У єгипетській Раді старожитностей вважають, що броварня належить до епохи фараона Намера. Там кажуть, що ця броварня, очевидно, є "найдавнішою у світі для масового виробництва пива". Намер правив понад 5 000 років тому. Він був засновником Першої династії правителів, які об'єднали Єгипет.

Пивоварня складалася із восьми великих виробничих ділянок. Кожна з них була 20 метрів завдовжки і містила по 40 глиняних глеків, розташованих у два ряди. Вчені вважають, що тут виробляли тисячі літрів пива

Щоб зварити пиво, у цих глеках підігрівали суміш зерна і води. Аби глеки трималися вертикально, їх підтримували глиняні підпорки. Пивоварню могли збудувати спеціально для церемоній поховання правителів Єгипту в Абідосі, цитує міністерство туризму Єгипту Метью Адамса, співголову команди археологів із Нью-Йоркського університету.

"Не додають духовної краси небіжчику": церква проти пива і цигарок на похороні

Вчені вважають, що одночасно броварня могла виробляти близько 22 400 літрів пива.

"Знахідки у районі розкопок свідчать, що пиво використовувалося під час жертовних обрядів", - йдеться у повідомленні.

Абідос є одним із найдавніших міст Стародавнього Єгипту, де розташований цілий комплекс поховань та храмів. До цього ж району Верхнього Єгипту належить і Луксор - одна із найвідоміших туристичних принад Єгипту.