17:26 / 22.05.2020 Мир

Терориста з Донбасу відправили за грати у далекому Казахстані

Суд міста Костанай засудив до 4,5 року позбавлення волі ополченця ДНР, який служив у батальйоні "Спарта" під командуванням Арсенія Павлова (Мотороли) та в батальйоні "Бетмен" під керівництвом терориста Олександра Бєднова, — Євгенія Щербака.

За повідомленням EADaily, подільника Мотороли та Бєднова засуджено як громадянина Казахстану, учасника збройного конфлікту на території іноземної держави без ознак найманства.

Із січня 2017 року Щербак жив у Санкт-Петербурзі, після того як не зміг потрапити в так звану ДНР з відпустки. У вересні 2018-го його був затримано поліцією в Ленінградській області під час перевірки документів і поміщено під варту як розшукуваного в Казахстані за найманство.

У жовтні того ж року Щербака випустили з СІЗО і дали направлення на оформлення документів про тимчасовий притулок.

Він виїхав в Челябінську область до родичів, влаштувався на роботу на будівництво і почав оформлення документів.

22 грудня 2019 року екснайманця затримала поліція в Челябінську. Як особу, яка не має реєстрації та перебуває в розшуку в Казахстані, його помістили в ізолятор тимчасового утримання для іноземців, готували до депортації, кілька разів вивозили на казахський кордон, а потім повертали в ІТТ.

В ІТТ ж у Щербака діагностували туберкульоз.

Депортація колишнього ополченця затрималася через пандемію коронавірусу та закриття кордону. На запити ополченця про надання йому притулку правоохоронні органи Челябінської області відмовляли.

Щербака видали Казахстану в середині квітня 2020-го.