16:23 / 24.10.2014 Украина

За виборами в Україні приїде спостерігати чиновниця з Парламентської асамблеї Ради Європи

Комітет виборців України хоч і заявляє зменшення кількості порушень виборчого законодавства, все ж кількість порушень у ході передвиборчої кампанії залишається достатньо великою.

Зокрема, КВУ увесь час фіксувало скарги на підкуп виборців, застосування адміністративного ресурсу у підготовці агітаційних заходів для одних кандидатів й перешкоджанні – для інших, зафіксовано численні факти поширення неправдивої інформації про кандидатів у народні депутати. Масово поширювалися результати соціологічних досліджень з порушенням вимог законодавства. Загальновідомими стали непоодинокі факти застосування насилля до агітаторів і навіть до кандидатів у народні депутати України. Про це на брифінгу у Києві заявив виконавчий директор КВУ Віталій Тесленко.   


Офіційні спостерігачі Комітету виборців України братимуть активну участь у моніторингу дня голосування, щоб мінімізувати порушення на виборчих дільницях 26 жовтня. Ціла низка округів викликає у представників КВУ особливе занепокоєння. Тут фіксувалися найчисленніші скарги на порушення виборчого законодавства. Зокрема, це стосується і виборчого округу № 220 на столичному Подолі, де, за збігом обставин, знаходиться центральний офіс Комітету виборців України. З цього округу також надходили скарги про підкуп виборців, поширення неправдивої інформації про кандидатів, відомо про спроби організувати біля виборчих дільниць «каруселі». КВУ зареєструвало своїх спостерігачів на багатьох виборчих дільницях цього та кількох інших «проблемних» округів: 211, 213, 217, 218.  


Для спостереженням за днем голосування Комітет виборців запросив до Києва Ханне Северінсен – багаторічну доповідачку Парламентської асамблеї Ради Європи з питань України, яка прибуде у суботу до Києва, спостерігатиме за ходом голосування у найпроблемніших округах, зокрема, у 220-му виборчому окрузі (Поділ, Виноградар, Куренівка).