05:54 / 29.01.2020 Наука и техника

24-контактний роз’єм живлення ПК відправили на пенсію

Ринок ПК, звичайно, більш інертний, ніж ринок смартфонів, однак і тут все змінюється, причому в останні роки досить активно. Досить взяти сегмент процесорів, де з моменту виходу перших CPU Ryzen пройшло менше трьох років, а змін було більше, ніж за попередній десяток, інформує technoportal.com.ua.
 
Але серед усього того, що змінюється, що ряд особливостей, що зберігаються в незмінному вигляді роками і навіть десятиліттями. Зокрема, великий 24 — контактний роз’єм, за допомогою якого подається живлення з блоку на системну плату, відомий навіть тим, хто дуже далекий від світу ПК-досить просто того, що людина іноді розкриває корпус, щоб почистити його від пилу.

Цей роз’єм відноситься до стандарту ATX, який був прийнятий 25 років тому і почав активне поширення на ринку приблизно 20 років тому. І незабаром він нарешті піде на пенсію.

Як повідомляє джерело, Intel вже цього року має намір представити новий роз’єм – ATX12VO. Він зміниться не тільки зовні, але і електрично. Як відомо, зараз основні компоненти ПК в основному харчуються напругою 12 В, проте 24-контактний роз’єм подає на системну плату також і інші лінії (3,3 В і 5 В). У разі ATX12VO все зміниться-всі лінії будуть 12-вольтовими, а перетворенням буде займатися вже безпосередньо сама системна плата. Крім того, роз’єм стане 10-контактним, що зробить його набагато компактніше.

Найімовірніше, перший час повністю на стандарт ATX12VO перейдуть лише виробники ПК, а компоненти для самостійної збірки ще якийсь час продовжать використовувати старий роз’єм. Повний перехід на новий стандарт явно займе не один рік.