21:01 / 24.01.2020 Наука и техника

Уряд не переніс остаточне вимкнення аналогу на 30 червня

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення сподівається, що ці зміни будуть внесені до Плану використання радіочастотного ресурсу України на найближчому засіданні уряду, повыдомляє detector.media.

15 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 15, якою вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу. Але серед внесених змін немає перенесення дати остаточного вимкнення аналогового телебачення в Україні з 31 грудня 2019 року на 30 червня 2020 року.

Таким чином, наразі залишається чинною та редакція Плану використання радіочастотного ресурсу, яка забороняє використання технології аналогового телебачення після 31 грудня 2019 року.

У Національній раді з питань телебачення і радіомовлення «Детектору медіа» повідомили, що пропозиції щодо перенесення дати остаточного відключення аналогового мовлення уряд може розглянути сьогодні, 24 січня. Це питання включено до порядку денного засідання уряду.

Мова йде про продовження роботи в аналоговому стандарті передавачів телеканалів на територіях, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями України, а також передавачів місцевих телеканалів, які не мають цифрових ліцензій.

«Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації готувала декілька проектів про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу (Постанова № 815 від 09.06.2006). Спочатку були зміни що стосувалися наданню смуг частот 700-800 МГц Рухомій службі (впровадження технології LTE). Згодом – зміни стосовно аналогової технології. Усі зміни погоджувалися Національною радою, вони заходили в різний час і зараз почергово вносяться  на розгляд Уряду. Тому зміни, що ухвалені 15 січня, не включають пропозицій по аналогу. Зазначене питання заплановано на розгляд Уряду, зі слів Держспецзвязку, на п’ятницю, 24 січня», - йдеться в повідомленні Нацради, яке отримав «Детектор медіа».

Нагадаємо, в ніч з 31 серпня на 1 вересня 2018 року було вимкнено аналогове телебачення по всій території України, крім територій з особливим режимом мовлення. Крім цього уряд зберіг до 1 травня 2019 року аналогове мовлення каналів Національної суспільної телерадіокомпанії України, місцевих мовників, які не мають цифрових ліцензій, і передавачів на кордоні з Російською Федерацією. 8 травня уряд продовжив до 31 грудня 2019 року остаточне вимкнення аналогового ТБ.

У грудні 2019 року Нацрада погодила проєкт постанови уряду, де вимкнення аналогового телебачення в Україні планувалось перенести з 31 грудня 2019 року на 30 червня 2020 року.