23:35 / 01.10.2019 Наука и техника

Українські астрономи виявили міжзоряну комету

Спершу вважалося, що виявлене небесне тіло – астероїд. Проте харківські астрономи довели, що це комета.

Харківські дослідники зафіксували міжзоряну комету. Невідомий об’єкт, який потрапив до Сонячної системи, було відкрито наприкінці серпня. Спершу вважалося, що це – астероїд. Проте харківські астрономи довели, що це міжзоряна гостя, повідомляє unian.ua

Науковці зафіксували перший фотопортрет міжзоряної мандрівниці. Його автор – астроном Іван Слюсарев. Уперше небесний об’єкт помітили 30 серпня. Тоді його вважали потенційно небезпечним для Землі астероїдом. А на початку вересня харківському астроному вдалося більше дізнатися про небесне тіло.

"Ми прив’язалися точно за часом, спостерігаючи супутники GPS, це дозволило нам отримати з дуже хорошою точністю положення комет. Тоді ми ще не знали, що це комета, і знімки відправили в центр малих планет і через три дні, в тому числі наші дані, які були найточнішими, вдалося підтвердити, що це не потенційно небезпечний астероїд, а комета. А комета не звичайна а комета міжзоряна!", - пояснив Слюсарев.

Астроном зазначив, що відкрите тіло сформувалося поза межами Сонячної системи, про що свідчить траєкторія руху, яку допомогли встановити харківські фахівці.

"Вона прилетіла з нескінченності, її швидкість більше другої космічної швидкості і вона летить з такою ж швидкістю із космічної системи", - зазначають дослідники.

Нині про міжзоряну мандрівницю відомо небагато. Попередньо – її ядро може сягати від 5-ти до 20-ти кілометрів, за своїм складом вона нічим не відрізняється від комет нашої Сонячної системи. Науковці встановили, що загроз Землі вона не несе і сподіваються за допомогою комети дізнатися більше про створення нашої планетарної системи.

За попередніми розрахунками, до Сонця комета наблизиться 7 грудня. А вже наступного року її бачитимуть науковці іншої півкулі. Весь цей час астрономи уточнюватимуть дані з її орбіти й остаточно закріплять за нею звання міжзоряної.