21:15 / 30.09.2019 Наука и техника

Вчені визначили силу укусу тиранозавра

Тиранозавр кусав приблизно в чотири рази сильніше, ніж найсильніший сучасний крокодил.

Американські вчені ретельно проаналізували будову черепа стародавнього тиранозавра (Tyrannosaurus rex). За оцінками дослідників, сила укусу цього ящура могла перевищувати 7 тонн.

Як повідомляє Naked Science, результати дослідження викладені в статті, опублікованій в журналі The Anatomical Record. Вчені прийшли до висновку, що тиранозавр мав жорсткий череп, подібний до того, що можна зустріти у сучасних крокодилів і гієн. Він відрізнявся від «гнучкого» черепа птахів і деяких невеликих рептилій, передає unian.ua.

За оцінками фахівців, жорсткості черепа тиранозавра вистачало для того, щоб мати силу укусу понад сім тонн. «Згідно з нашою оцінкою, найбільша сила укусу відомих представників виду T. rex становила 64 тисячі ньютонів, що можна прирівняти приблизно до 7,1 тонни», - зазначив керівник команди вчених Ян Кост (Ian Cost).

Раніше оцінки учених були більш стриманими. Мова йшла про силу укусу приблизно в 4 тонни.

Нові дані дозволяють стверджувати, що тиранозавр міг з легкістю дробити кістки, завдаючи жертві смертельні поранення одним укусом.

«Зосередьте силу укусу в сім тонн на кінчиках зубів під час укусу — і отримаєте колосальну пробивну здатність. Нічого дивного, що цей монстр міг прокушувати шкуру, м'ясо і кістки», — заявив Марк Норелл (Mark Norell) з Американського музею природної історії.

Зазначається, що тиранозавр кусав приблизно в чотири рази сильніше, ніж найсильніший сучасний крокодил. На думку вчених, цього могло б вистачити для гіпотетичного втілення в життя знаменитої сцени з «Парку юрського періоду», де динозавр прокушує легкове авто. Проте, в реальності тиранозавр міг таким чином нашкодити собі.