21:48 / 13.08.2019 Наука и техника

Samsung планує випуск смартфону з графеновым акумулятором

Теплопровідність, еластичність та провідність графену роблять його ідеальним матеріалом для нових батарей на заміну нинішнім літій-іонним акумуляторам.

Як відомо, компанія Samsung є однією з небагатьох, хто розробляє перспективні технології виготовлення акумуляторів, у тому числі з використанням примхливого графену (ось вже 15 років вчені безуспішно намагаються застосувати графен для виробництва наноелектроніки майбутнього в промислових масштабах), повідомляє unian.ua.

"Ще в листопаді 2017 року Samsung розповідала про графеновий акумулятор для мобільних пристроїв, який перевершує сучасні літій-іонні моделі за енергетичною щільністю (на 45%) і швидкістю зарядки (в п'ять разів швидше) при тривалішому терміні служби, але в комерційних пристроях технологія так і не з'явилася. Але ось зараз з'явилися свіжі дані, що Samsung близька до того, щоб робити смартфон з графеновою батареєю реальністю. Відомий інсайдер Еван Блесс (Evan Blass) стверджує, що перший смартфон Samsung з графеновою батареєю має вийти в найближчі два роки. Нова технологія дозволить повністю зарядити батарею лише за півгодини", - йдеться в повідомленні.

Принаймні, такими є плани корейського гіганта зараз. Теплопровідність, еластичність і провідність графену роблять його ідеальним матеріалом для нових батарей на заміну нинішнім літій-іонним рішенням і не тільки батарей. Але незважаючи на численні спроби досі не розроблені способи його одержання в промислових масштабах. Мова про отримання великого одношарового листа монокристалічного графена, придатного для подальшого використання в мікроелектроніці.

З урахуванням цього всі подібні заяви за замовчуванням сприймаються з великою недовірою. З іншого боку, Huawei знайшла спосіб використовувати графен для охолодження на комерційному рівні, останні флагманські смартфони китайського виробника (Honor Magic 2 і Huawei Mate 20) виділяються графеновим охолодженням (теплова трубка з графена максимально ефективно відводить тепло). Та і мова йде про Samsung, яка є одним з лідерів в цій області й володіє значними ресурсами.

Можна не сумніватися, що коштувати ці самі графенові батареї, коли вони вийдуть (якщо вони взагалі вийдуть) на ринок будуть дуже дорого. Досить згадати як затримався складаний смартфон Samsung Galaxy Fold з гнучким екраном, щоб зайвий раз переконатися у простій істині: ціна інновацій завжди висока. Еван Блесс також зазначив, що хоча Samsung може випустити реальний продукт, компанії необхідно ретельно працювати над збільшенням обсягів виробництва та зниженням виробничих витрат. Тобто, є всі шанси, що смартфон Samsung з графеновою батареєю вийде раніше за Half-Life 3 або розумну колонку Samsung Galaxy Home.