18:40 / 02.08.2019 Наука и техника

Вчені знайшли новий дієвий спосіб подолати небезпечний рак

Дослідники з'ясували, чому імунні клітини не атакують злоякісні утворення.

Вчені з Медичної школи Стенфордського університету виявили сигнал, який посилають злоякісні утворення, через що імунні клітини організму не атакують їх. Придушення цього сигналу дозволяє підсилити імунну атаку на ракові клітини, повідомляє MedicalXpress, передає dt.ua.

Звичайно, імунні клітини, звані макрофаги, детектують ракові клітини і атакують їх. Разом з тим, нещодавно дослідники виявили білки на поверхні клітин, які посилають макрофагам сигнал не "їсти їх". У випадку із звичайними клітинами це дозволяє уникнути атаки з боку імунної системи, але у випадку з раком це призводить до того, що злоякісні утворення ховаються від неї.

У ході дослідження вчені з'ясували, що блокування білка CD24 у мишей, яким пересадили злоякісні тканини людини, дозволяє імунним клітинам атакувати пухлину. CD24 функціонує як сигнал "не їж мене", який зупиняє розвиток захисної реакції. Крім цієї молекули існують також білки PD-L1, CD47 і субодиниця бета-2-мікроглобуліну основного комплексу гістосумісності, які сприяють зростанню раку.

Багато видів раку сприяють надлишку CD24, через що імунні клітини не атакують їх. Блокування взаємодії між макрофагами і білками дозволяє викликати імунну реакцію на появу пухлини.

ТЭГИ: