16:12 / 23.02.2019 Наука и техника

З Першого комп'ютера Apple IIe зробили робота (ВІДЕО)

Він працює під управлінням алгоритму, написаного на Apple BASIC.

Програміст Майкл Кон (Michael Kohn) створив робота на базі комп'ютера Apple IIe, представленого в 1983 році. Він написав мовою Apple BASIC алгоритм керування, що дозволяє роботу їздити по підлозі і рухати мечем, розповідає розробник на своєму сайті, інформує Ukr.Media.

Зазвичай, розробники простих роботів використовують для них доступні плати управління, такі як Arduino, або повноцінні одноплатні комп'ютери, такі як Raspberry Pi. До них необхідно підключити інші компоненти, наприклад, електромотори та датчики, а також завантажити алгоритм управління. Такий підхід дозволяє швидко створити повноцінного робота, витративши на це невелику суму грошей.

Програміст Майкл Кон (Michael Kohn) показав, що в якості альтернативи сучасним одноплатним комп'ютерам для управління роботом можна використати звичайний комп'ютер, навіть якщо він був розроблений більше 35 років тому. За основу розробник взяв комп'ютер Apple IIe. Він був випущений у січні 1983 року і заснований на восьмибітному процесорі MOS Technology 6502, який використовувався в багатьох інших відомих комп'ютерах, ігрових приставках, таких як Nintendo Entertainment System, Commodore 64 і Atari 2600.

Для початку інженер з'ясував, що Apple IIe використовує для живлення чотири лінії з різними параметрами напруги і струму, тому йому довелося використовувати чотири стабілізатора напруги разом з літій-полімерним акумулятором з напругою 14,8 вольта. Крім того, програміст створив плату управління двигунами, яку він підключив до роз'єму на материнській платі, спочатку призначеного для підключення джойстика. Для живлення цієї плати і моторів використовується окремий акумулятор з напругою 11,1 вольта. Нарешті, крім моторів для руху, у робота є мотор для махання 3D-друкованим пластиковим мечем, а також модуль синтезу мови, що дозволяє роботу говорити кілька фраз, в тому числі «З дороги, йолопе!».

Автор написав простий код на мові Apple BASIC, що дозволяє роботу проїхати певну відстань, розвертатися, вимовляти фрази і махати мечем. Програміст писав код на звичайному комп'ютері з Linux і емулятором Apple IIe, а потім зберіг його на SD-карті і завантажив в робота за допомогою спеціальної плати. Для запуску алгоритму необхідно ввести на клавіатурі Apple IIe «LOAD ROBOT» і «RUN».

Автор проекту відзначає, що через перетворення напруги стабілізатор швидко розігрівається і після запису короткого демонстраційного ролика він відчув у приміщенні запах плавленого пластику. Також він розповів, що в майбутньому може викласти вихідний код і докладну документацію, якщо знайде вільний час.

Любителі комп'ютерної техніки нерідко використовують різні модифікації Apple II для своїх проектів. Приміром, американський програміст Вінс Вівер (Vince Weaver) створив для цього комп'ютера версії популярних ігор Portal і Kerbal Space Program. Крім того, існує відкритий проект, який дозволяє будь-якому охочому зібрати власну масштабну копію Apple IIe на базі одноплатного комп'ютера C. H. I. P.

ТЭГИ: