01:45 / 06.11.2018 Наука и техника

Вчені виявили ще одну частку матерії

Фізики, що працюють на Великому адронному колайдері (ВАК), помітили ознаки нової, таємничої частки. Деякі встигли охрестити її новою "примарною часткою". Робота про реєстрацію даних повинна пройти рецензування для публікації в журналі, але вже розміщена на arXiv.org., інформує 1NEWS.

«Я б сказав, що теоретики дуже схвильовані, а експериментатори налаштовані вкрай скептично. Як фізик, я повинен мати критичний настрій, але, як автор цього аналізу, також повинен володіти часткою оптимізму», – розповів співробітник ЦЕРН (Європе́йська організація з ядерних досліджень) Олександр Никитенко.

Йдеться про сигнал, який проявився як стрибок в даних. Дослідники зіштовхували частки в пошуках зовсім інших явищ, тому їх здивування природне.

Важкі частинки – на зразок бозона Хіггса, – отримані в результаті зіткнень, практично моментально розпадаються. Це виробляє потік частинок менших мас і збільшений імпульс, який можуть зареєструвати датчики ВАК.

Коли ці потоки частинок виробляли пари мюонів (топ елементарної частинки, схожої на електрон, але з набагато більшою масою), команда уважно відстежувала події. Однак результати спостережень привели їх до вельми незвичайної знахідки.

Нова невідома частинка, судячи з усього, яка виробляла мюони, має масу близько 28 ГеВ. Це трохи більше п’ятої частини маси бозона Хіггса (125 ГеВ). У теоретичних моделях немає нічого, що пророкувало б її.

Проте, навіть якщо частка буде підтверджена, вона не змінить нинішнє розуміння фізики. Її дивина полягає в тому, що отримана маса виникла там, де, по ідеї, нічого не повинно було утворюватися. У будь-якому випадку робити будь-які висновки ще рано.

Сигнал може виявитися збоєм в даних через якийсь шум. Схожий випадок стався в 2016 році, коли була отриманий сигнал в 750 ГеВ: в результаті з’ясувалося, що це була всього лише статистична флуктуація.