12:30 / 01.07.2018 Наука и техника

Кожен сьомий абітурієнт "завалив" ЗНО з української. Названо причини

Нинішні випускники шкіл показали гірші результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, ніж торік, повідомляє gazeta.ua.

Тестування не склали майже 47 тис. учасників. Це - майже 14,5%. Минулого року таких абітурієнтів було 8% - 17 тис.

Нинішня вступна кампанія закінчилася для кожного сьомого абітурієнта. Оскільки вони не набрали прохідний бал з обов'язкового предмету, брати участь у вступі не можуть.

"Можливо, збільшення відсотка пов'язане з тим, що цього року українську мову і літературу складали випускники коледжів і технікумів. До цих навчальних закладів вони пішли після закінчення 9 класу. У закладах професійно-технічної освіти програму двох років стискають у рік-півтора. Відтак студенти мають менше навчальних годин з мови і літератури, ніж у звичайних школах", - каже директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Цього року на тестування з української мови і літератури зареєструвалося 323,3 тис. осіб. Більше 42 тис. учасників - випускники закладів професійно-технічної освіти.

Цього року учасників ЗНО стало більше. Втім приріст відбувся не за рахунок сильніших, кажуть фахівці.

"З'явилася тенденція до погіршення знань. Поріг у 23 бали - виправданий. Добре, що його ще нижче не опустили", - каже освітній аналітик.