19:02 / 13.06.2018 Наука и техника

Команда Ford готова до найскладніших 24-годинних перегонів у Ле-Мані

Коли (16-17 червня) розпочнуться 24-годинні перегони "Ле-Ман 2018", перед командою Ford Chip Ganassi Racing постане найбільший виклик. У класі GTE Pro, де змагатимуться автомобілі Ford GT, буде представлено 17 швидших у світі автомобілів класу GT і 51 елітного пілота. Це буде найзапеклішим змаганням, у якому команда будь-коли брала участь, повідомляє "Багнет".

Успішна гоночна програма Ford GT триває вже третій рік. За цей час команда Ford Chip Ganassi Racing виграла перегони в Ле-Мані у 2016 році, фінішувала другою у 2017 році і тепер готова до всіх викликів.

"Приємно бачити, як з року в рік в Ле-Мані всі чотири автомобілі злагоджено виступають як одна команда", — каже Марк Рашбрук, головний директор підрозділу автоспорту Ford Performance Motorsport. Це демонструє масштаб загальних зусиль, які ми докладаємо з 2016 року. Перегони в Ле-Мані завжди є найбільшим викликом, але цього року через велику кількість суперників вони стали ще складнішими. Ми змагатимемося з найкращими автомобілями Ferrari, Porsche, Aston Martin, Corvette і BMW, і з нетерпінням очікуємо цього. Саме заради цього ми беремо участь у перегонах".

24-годинні перегони в Ле-Мані завжди є пріоритетними в календарі перегонів Чіпа Ганассі, власника команди Ford Chip Ganassi Racing. Він також докладає всіх зусиль, щоби здобути для команди Ford ще одну перемогу у 2018 році.

"24-годинні перегони в Ле-Мані є одними з тих змагань, дату проведення яких виділяють у календарі, — каже Ганассі. — Вони проводяться на історичному гоночному треку у Франції, це перегони на витривалість, і вони є одними з найвидовищніших у світі. Коли виграєш такі перегони, як Ле-Ман, розумієш, що чогось таки досяг. Для цього необхідні спільні зусилля багатьох гонщиків, членів команди та правильно підібраний виробник автомобіля. Не можу дочекатися, щоби знову повернутися і позмагатися там".

Минулого місяця екіпаж автомобіля Ford GT №66 у складі Штефана Мюке (Німеччина), Олів’є Пла (Франція) і Біллі Джонсона (США) здобув свою першу перемогу на стартовому етапі Чемпіонату світу Міжнародної автомобільної федерації (FIA) у місті Спа, Бельгія. Останні два роки їм не вдавалося успішно виступити в Ле-Мані. Але вони сподіваються, що перемога в Спа свідчить про те, що цього року їм пощастить більше.

В екіпажі автомобіля Ford GT №67 зірка перегонів Indycar Тоні Канаан (Бразилія) виступає разом з Енді Пріо (Велика Британія) та Гаррі Тінкнелом (Велика Британія), які минулого року посіли друге місце. Усі вони сподіваються цього року піднятися на найвищу сходинку подіуму.

Пілоти автомобіля Ford GT №68 уже піднімалися на подіум у 2018 р., і вже здобули історичну перемогу — цей екіпаж уперше за останній час виграв на автомобілі Ford перегони в Ле-Мані у 2016 році. Джої Генд (США), Себастьєн Бурде (Франція) і Дірк Мюллер (Німеччина) були б щасливі повторити свій успіх.

Пілоти автомобіля Ford GT №69 розпочали свій сезон 2018 року у найкращий спосіб — вигравши перегони Rolex 24 At Daytona, які проводилися в м. Дайтона-Біч. Райан Бріско (Астралія), Річард Вестбрук (Велика Британія) і Скотт Діксон (Нова Зеландія) повністю готові боротися за ще однієї перемоги у 24-годинних перегонах.

Усі пілоти автомобілів Ford GT добре знають, що вони мають робити в Ле-Мані. Ось що вони думають про перегони в Ле-Мані, що відбулися в останні два роки, та які мають сподівання щодо перегонів 2018 року.

FORD GT №66: "Що більше змагаєшся, то кращим стаєш!" (Олів’є Пла)

"Перший рік у Ле-Мані з командою Ford був важким для нашого екіпажу автомобіля FORD GT №66 — ми втратили два кола на піт-стопі для заміни світлової панелі на дверцятах, — розповідає Олів’є Пла. — Ми проходили дистанцію з такою ж самою швидкістю, як інші автомобілі Ford, тому напевно через це ми втратили місце на подіумі. На другій рік усе виглядало чудово до приблизно першої години ночі, коли в нас поламалася задня підвіска — через цю несправність я раніше вибув із перегонів в Індіанаполісі. Це коштувало нам приблизно сім кіл, і на цьому наша боротьба за перемогу закінчилася.

На третій рік наша мета залишається такою ж, як завжди — ми хочемо перемогти! У класі GTE Pro ще ніколи не було такої величезної конкуренції, тому перемогти цього року було б неймовірно. У нас міцна команда з потужними автомобілями та досвідченими екіпажами. Нам залишилося лише переконатися, що все знаходиться в ідеальному стані, і сподіватися на те, що нам пощастить. Що більше змагаєшся, то кращим ти стаєш!"

FORD GT №67: "Щоразу в Ле-Мані ми навчаємося чогось нового". (Енді Пріо)

"Перші перегони в Ле-Мані з командою Ford виявилися складними, адже в нас виникла проблема з коробкою передач на старті. Тому наші перегони майже закінчилися ще до їхнього початку, — згадує Енді Пріо. — Але другі перегони були для нас дуже вдалими, ми дійсно добре їх провели. А ще нам трохи пощастило на останньому колі, і ми посіли друге місце. 

Здається, цього року перегони будуть найважчими з усіх, але перемогти за цих обставин буде дивовижно. Мені б дуже хотілося піднятися на вищу сходинку подіуму в Ле-Мані. Я вже був третім і другим, а кілька років тому я був першим протягом 23 годин із 24! Але є ще 16 автомобілів класу GTE Pro, усі з екіпажами з трьох пілотів, кожен із яких також бажає перемогти, тому ці перегони будуть тримати всіх у напрузі до останнього! Щоразу в Ле-Мані ми навчаємося чогось нового. Це одні з тих змагань, де для перемоги необхідно постійно працювати. Ці перегони є п’ятими для мене. Щороку результати покращуються завдяки набутому досвіду, проте від цього вони не стають легшими!"

FORD GT №68: "Ford має неймовірну історію участі в перегонах у Ле-Мані, і тепер ми стали її частиною". (Джої Генд)

"Перший рік для мене був особливим, адже ми перемогли. Ford має неймовірну історію участі в перегонах у Ле-Мані, і тепер ми стали її частиною. Ми змогли вписати свою сторінку історію, залишившись у ній назавжди, і це дійсно круто, я вважаю. Колись я постарію й не братиму більше участі в перегонах, але це назавжди залишиться в історії. Ми не змогли перемогти торік, але спробуємо ще зараз. Ніколи не знаєш, скільки ще разів у тебе буде можливість брати участь у перегонах у Ле-Мані, тому слід повністю використовувати кожен такий шанс.

Щороку ми стаємо кращими як команда, а як починаєш почуватися зручніше, результати поліпшуються. Тепер ми знаємо більше про ці перегони, починаючи з того, де ми зупинятимемося, яким є заведений порядок наших дій, де що знаходиться та як працює технічна інспекція. Що зручніше ти почуваєшся, то менше турбуєшся про те, що відбуватиметься далі. Я завжди казав, що зручні умови забезпечують результати. Усе має зійтися разом, щоби дати результат".

FORD GT №69: "На перегонах у Ле-Мані завжди трапляється щось, із чим ти раніше ніколи не стикався". (Райан Бріско)

"Перший рік був для нас неймовірним. Ми провели перегони дійсно потужно, маючи команду новачків, які виступили наче абсолютні чемпіони. Фінішувати з двома нашими автомобілями на подіумі було майже неймовірним. Як я пам’ятаю, на другий рік ми не виступали достатньо добре, щоби виграти перегони, тому хочемо перемогти тепер! З першого року ми поставили собі дуже високі завдання, тому щось менше не може більше бути нашою метою. Як на мене, ми добре почали цей рік, вигравши перегони Daytona 24 та посівши друге місце на автомобілі №66.

Третій рік у Ле-Мані насправді не відчувається якимось відмінним. На особистому рівні твій підхід ніколи не змінюється, скільки б разів ти не брав участі в змаганнях. Підготовча робота та все пов’язане з нею залишаються незмінними. Не можна розслабитися. Не треба розслаблятися лише тому, що це вже третій рік. Думаю, на перегонах у Ле-Мані, як і на будь-яких великих перегонах, завжди траплятиметься щось, із чим ти раніше ніколи не стикався, і саме до цього слід бути готовим. Я дійсно вважаю, що наш перший рік був винятковим. Від нього було багато очікувань, адже з 1966 року пройшло рівно 50 років, і команда Ford уперше після 1960-х років поверталася на ці перегони, відтак цей перший рік був насправді унікальним".