16:08 / 19.03.2018 Наука и техника

Фахівці NASA розповіли що відбувається з озоновою дірою над Антарктикою

Фахівці NASA і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США оголосили: цього року розмір озонової діри над Антарктикою виявився мінімальним за період спостережень із 1988 року.

Про результати вимірювань, як передає Укрінформ, пише Naked Science.

"Порівняно з 2016 роком, пошкодження озонового шару зменшилося на 3,4 млн км2", - зазначається в публікації.

Площу пошкодження вимірюють за допомогою супутникових спостережень і спеціальних кліматологічних повітряних куль. Підсумковим розміром озонової діри, який порівнюють із показниками минулих років, вважається її максимальний розмір у певному році. Щільність озонового шару над Південною півкулею коливається залежно від сезону. Пошкодження виникає в серпні, досягає максимуму у вересні і поступово затягується до жовтня.

У 2017 році максимальний розмір зафіксували 11 вересня. Незважаючи на скорочення діри, її максимальна площа в цьому році все одно залишалася величезною. Вона становила 19,7 млн км2.

Протягом кількох останніх років вчені відзначають, що пошкодження поступово зменшується. Максимальний розмір озонової діри в 2016 році дорівнював 23 млн км2, в 2015 — 28,2 млн км2. Скорочення площі пов'язують з дією антарктичної полярної комірки (Antarctic vortex), елемента циркуляції атмосфери Землі. Комірка має вигляд закрученого приповерхневого вихору. Останніми роками повітря полярної комірки потеплішало. Через це в нижніх шарах стратосфери утворюється менше хмар, які викликають хімічні реакції за участю хлору та брому, що руйнують озон.

Дослідники відзначають, що значне скорочення площі озонової діри в 2015-2017 роках не дозволяє говорити про «зцілення» озонового шару планети. Це явище пов'язане з природними коливаннями розмірів пошкодження. За оцінками фахівців, діра буде затягуватися повільно, і остаточно досягне розмірів, зафіксованих у 1980-х, лише до 2070-х років. Навіть такий темп відновлення збережеться тільки в тому випадку, якщо людство буде дотримуватися умов Монреальського протоколу по речовинам, що руйнують озоновий шар. Цей документ набрав чинності в 1989 році.