12:06 / 19.02.2018 Наука и техника

Вчені відкрили нові подробиці Єллоустоуна, що робить його ще більш небезпечним

Ситуація може бути непередбачуваною і нове виверження може статися звідти, звідки його ніхто не чекає.

Група вчених з Університету Іллінойсу за допомогою комп'ютерних технологій вивчили вулкан Єллоустоун, повідомляє segodnya.ua. Відкриття, які вони зробили, не дають відповідей на всі виниклі в ході дослідження питання.

Глава експедиції професор Ліцзюнь Лю проводив дослідження на комп'ютері Blue Waters, який призначений для робіт такого потужного масштабу. Це дало можливість побачити багато нового, що викличе прорив в науці.

Модель вулкана показала, що його наповнення відбувається не через плюм, як думали раніше. Це підтвердило присутність між вулканом і плюмом раннє затонулої тектонічної плити Фараллон. Експертам належить розгадати, звідки ж у Єллоустоуна бралася магма для виверження тисячолітньої давності, адже на той момент прохід вже був закритий.

Якщо не впізнати, то ситуація може бути непередбачуваною, і нове виверження може статися звідти, звідки його ніхто не чекає. Деякі вважають, що закритий отвір для надходження лави знешкодив вулкан. Але як таке можливо, якщо раніше вже з закритим "люком", магма прорвалася в джерело виверження – Єллоустоун, вчені не розуміють. Сейсмологи ж в свою чергу налаштовані на подальші пошуки, щоб передбачити подальші дії вулкана.