19:14 / 15.02.2018 Наука и техника

Британський фізик сфотографував один атом на звичайну камеру

Аспірант Оксфордського університету Девід Надлінгер сфотографував атом, що світиться в складній мережі лабораторних машин.

Фотографія атома стронцію була зроблена на камеру Canon, повідомляє сайт конкурсу наукових фотографій EPSRC, передає nv.ua.

Знімок вченого отримав назву "Одиночний атом в іонної пастці". Кадр зроблений через вікно камери надвисокого вакууму, в якій знаходиться іонна пастка на фотоапарат Canon 5D Mk II.

"Ідея побачити один атом неозброєним оком вразила мене. Це як прямий внутрішній міст між мініатюрним квантовим світом і нашою макроскопічною реальністю. Розрахунок показав, що цифри на моєму боці, і коли я відправився в лабораторію з камерою і триногами в одну спокійну неділю, я був винагороджений цією картинкою маленької, блідо-блакитної точки", - розповів автор знімка Девід Надлінгер.

Організатори конкурсу зазначають, що подібні охолоджені лазером атомні іони являють собою ідеальну платформу для вивчення властивостей квантової фізики. Вони також служать надзвичайно точними атомними годинниками і сенсорами. Можливо, в майбутньому їх будуть використовувати в квантових комп'ютерах.

"Робота "Одиночний атом в іонній пастці" Девіда Надлінгера з Оксфордського університету показує атом, утримуваний полями, що виходять від оточуючих його металевих електродів. Відстань між маленькими наконечниками голок становить близько двох міліметрів. При висвітленні лазером правильного синьо-фіолетового кольору атом поглинає і повторно випромінює світлові частинки досить швидко, щоб звичайна камера з великою витримкою могла зробити його знімок ", - пояснюють організатори конкурсу.

Конкурс фотографій EPSRC проводився в п'яти категоріях, в кожній з яких визначалися троє призерів. Робота Девіда Надлінгера взяла перше місце в категорії "Устаткування і апаратура".