18:22 / 20.01.2018 Наука и техника

Вчені отримали повну карту супутника Сатурна

Астрономи Корнельського університету в США створили найповнішу карту Титана і розкрили його нову несподівану схожість із Землею.

Для отримання карти вчені проаналізували безліч знімків з апарата Cassini, повідомляє nv.ua з посиланням на Science Alert.

У всій Сонячній системі тільки на Землі і на Титані є справжні моря і течуть річки, йде випаровування з поверхні, випадають опади - тобто, є повноцінний кругообіг рідини. Тільки на супутнику Сатурна в ролі рідини виступає не вода, а метан.

Проаналізувавши дані, які були отримані радарами зонда Cassini, за кілька місяців до того, як космічний апарат згорів в атмосфері Сатурна, вчені виявили, що три моря на Титані (Лігеї, Кракена і Пунг) мають загальну еквіпотенціальну поверхнею, яку на Землі прийнято називати "рівень моря". Тобто існує обмін рідиною між цими морями.

"Ми виміряли висоту водної поверхні небесного тіла, розташованого в 930 млн миль від Сонця з точністю близько 40 см. Завдяки цій приголомшливый точності ми змогли помітити, що рівень моря плавно змінюється в межах 11-метрової висоти, що відповідає змінам гравітації", - говорить провідний автор дослідження, астроном Алекс Хейс з Корнельського університету.

Також вчені виявили, що більш дрібні резервуари - озера на Титані - також сполучені між собою під поверхнею і мають загальний для всіх обсяг рідини. Можливо, в цьому випадку йдеться про підземні канали.

"Ми не бачимо ніяких порожніх озер, які знаходяться нижче заповнених озер, тому що, якщо вони будуть знаходитися нижче цього рівня, вони будуть заповнені. Це говорить про те, що під поверхнею є канали, і озера з'єднані одне з одним", - говорять автори роботи.

Вчені звернули увагу ще на одну особливість озер Титана. Більшість з них розташовані в глибоких котлованах, так, ніби в поверхню Титана втиснули гігантську форму і вийняли грунт. Озера оточені високими хребтами і своєю будовою нагадують карстові печери на Землі.