11:58 / 06.10.2017 Наука и техника

Новина Ford. Опція "хороший сусід" для Mustang

Для декого не існує кращого звуку, щоб розпочати новий день, ніж звук запуску добре відрегульованого двигуна спортивного автомобіля. Але для інших, таких як сусіди співробітника компанії Ford Стіва фон Ферштера, це може стати приводом зателефонувати до поліції та поскаржитися на надмірний шум.

Після такого випадку в нього виникла ідея створити режим "Хороший сусід", який надаватиме змогу водіям Ford Mustang нової моделі задавати час, коли можна використовувати двигун без обмеження шуму та коли необхідно знижувати його рівень, щоб не псувати стосунків зі своїми сусідами.

"Мені подобається звук 8-циліндрового V-подібного двигуна, але він може бути досить гучним, і не можна ось так дратувати свої сусідів. І мені спало на думку, що можна знайти спосіб, щоб водії могли додатково контролювати звук свого двигуна", – каже фон Ферштер, колишній інженер, який наразі очолює команду компанії Ford із дослідження вражень користувачів для їх використання при розробці нової продукції в США.

Згідно з даними нещодавнього опитування, проведеного веб-сайтом Ranker.com, гучний звук двигуна при збільшенні числа його обертів є одним із видів шумів, які найбільше дратують сусідів, разом із шумом від різних інструментів, гавканням собак і гучною музикою. Ревіння двигуна випередило лише стриження газонів рано вранці.

На деяких спортивних авто вже є активні вихлопні системі, які можна вмикати та вимикати, але режим "Хороший сусід" або режим тихого пуску є першим, який дає змогу попередньо визначати час, коли він працює. Водії можуть це робити за допомогою меню на панелі приладів. Наприклад, від восьмої години вечора до сьомої години ранку вони можуть задати режим запуску двигуна без надмірного шуму.

Новий Mustang матиме вихлопну систему з активним газорозподілом та функціями тихого вихлопу та тихого пуску двигуна, які автоматично регулюватимуть рівень шуму від вихлопної системи залежно від різних режимів їзди, від звичайного до спортивного та гоночного, під час якого двигун приємно гарчить на рівні 82 децибел.

"Звуки інтенсивністю понад 80 децибел можуть починати дратувати людей. Деякі з найбільш дратівних звуків, які можна уявити, такі як від кавового млинка або газонокосарки, мають рівень звуку понад 85 децибел, – каже Метт Фліс, інженер компанії Ford, який розробляє вихлопні системи. – З увімкненою функцією "Тихий пуск" інтенсивність звуку від нового Mustang GT знижується приблизно на 10 децибел до значно комфортніших 72 децибел".

З моменту, коли Mustang вперше з'явився в Європі на початку 2015 року, після більш ніж 50 років від свого створення, Ford продав майже 30 000 екземплярів цього автомобіля. Більш витончений, технологічно довершений та швидкіший, новий Ford Mustang для європейського ринку має атлетичний дизайн, сучасний двигун, модернізовану підвіску і розширені функції допомоги водієві.