21:47 / 07.07.2017 Наука и техника

Прослуховуючи сумні пісні від ABBA чи Джастіна Бібера, водій може покращити свій настрій на цілий день

Сумні пісні, що зачіпають щемливі теми та навіюють меланхолію, такі як "Sorry" Джастіна Бібера, "The Winner Takes it All" ABBA, "Mr Brightside" The Killers, можуть зарядити вас гарним настроєм на початку дня і цей ефект триватиме ще близько двох годин.

Ці дані були підтверджені новим дослідженням, ініційованим Ford разом з Нью-Йоркським університетом за участі компанії Spotify, стосовно сили впливу пісень, що звучать в автомобілі, на емоційний стан водія. "Back to Black" Емі Уайнхаус і "Everybody’s Changing" Keane також підпадають під категорію таких пісень.

Всіх їх поєднує заводний ритм та меланхолійний зміст. Як свідчать результати досліджень, така суміш вважається найкращою для пісень, які звучать в авто.

Весь перелік пісень ви можете переглянути тут

"Для багатьох водіїв вибір саундтреків, що будуть звучати під час поїздки до родичів, спортзалу чи на роботу і назад, має таке саме важливе значення, як і вибір маршруту" – зауважив Марсель Брекер (Marcel Breker), інженер компанії Ford of Europe. "Обладнуючи цілком оновлений Fiesta високоякісною аудіосистемою B&O PLAY, ми також ставили собі за мету зрозуміти, як вибір музики може впливати на настрій не тільки безпосередньо під час подорожі, а й у наступні кілька годин".

Науковці визначили дві ключові характеристики музичної композиції, які у поєднанні найбільше впливають на настрій. Енергійність мелодії – її ритм і темп, а також емоційна насиченість тексту композиції додають необхідної емоційності треку. Ці елементи, зібрані разом, можуть стати тонізуючим засобом, який підбадьорить навіть найбільш похмурого водія. Учасники дослідження з Франції, Німеччини, Італії, Іспанії та Великої Британії прослуховували ретельно складені плей-листи з композиціями з різною комбінацією ритмічності та емоційного насичення. Настрій водіїв фіксувався за допомогою анкет, які заповнювалися перед ранковою поїздкою на роботу, відразу після неї та кожну годину по тому.

Енергійні мелодії спрацьовували найкраще, але сумні, мелодії, насичені мінорними емоціями, були так само популярними, як і весела музика.

"Всі без винятку учасники дослідження були позитивно заряджені енергійною музикою на прийдешній день", – відмітила Емі Белфі (Amy Belfi), когнітивний нейробіолог із Нью-Йоркського університету, спеціаліст, який досліджує вплив музики на мозок. "Цікаво було дізнатися, що веселі пісні, очевидно призначені для підняття настрою, можуть теж засмучувати та наводити на роздуми. Безсумнівно, що сумні пісні допомагають нам почуватися вдоволеними. Адже вони можуть нагадати нам про пережиті труднощі і те, як успішно ми з ними впоралися і якого досвіду набули".

"Під час цього експерименту ми сконцентрувалися на тому, як енергійна й емоційна музика може впливати на настрій протягом усього дня", – сказав представник компанії Spotify Коппель Верма (Koppel Verma), який був радником під час цього дослідницького проекту. "Дослідження показало, що не тільки енергійна поп-музика є ефективною на початку дня. Фактично, після того, як ми проаналізували створений для прослуховування по дорозі на роботу і додому плей-лист, виявилося, що багато пісень у ньому мають меланхолійний зміст. Це важливо, адже згідно з нашим попереднім дослідженням ранішня дорога на роботу – це дуже важливий перехідний етап дня і тепер ми можемо скористатися даними, щоб налаштуватися на потрібний тон на весь прийдешній день".