06:51 / 27.06.2017 Наука и техника

Звук сирени: нова технологія допомагає чітко зрозуміти, коли слід дати дорогу в надзвичайних ситуаціях

Спроба визначити джерело звуку сирени, сидячи за кермом, може викликати стрес. А в гіршому випадку — затримати автомобіль екстреної служби, якщо водій швидко не звільнить дорогу.

Щоб вирішити цю проблему, компанія Ford розробила технологію, яка надсилає сигнал швидкої, пожежної служби чи поліції безпосередньо всім найближчим водіям, допомагаючи з’ясувати джерело сирени та відстань до нього.

Лише у Великій Британії у 2015 році сталося 475 дорожньо-транспортних пригод за участі автомобілів екстрених служб. * Передбачається, що ця технологія, яка наразі подає водієві звукові та візуальні сигнали на панелі інструментів, у майбутньому зможе навіть давати поради щодо найкращого способу безпечного звільнення шляху.

«Для екстрених служб кожна секунда дорога, а ця технологія допоможе зекономити дорогоцінний час у дорозі, оскільки інші водії не чинитимуть перешкод», — пояснює Крістіан Ресс (Christian Ress), керівник європейського відділу автоматичного керування підрозділу досліджень і перспективного проектування компанії Ford.

Цього тижня Ford представить свою технологію попередження про автомобілі екстрених служб Emergency Vehicle Warning під час випробувань UK Autodrive. Уряд Великої Британії виділяє 20 мільйонів фунтів стерлінгів на цей захід, у якому беруть участь автомобілі з мережевим підключенням, створені за підтримки 16 автовиробників та розробників технологій, місцевих органів влади та наукових установ.

Ford також випробує технологію, яка може попереджати водіїв про потенційні аварії під час наближення до перехресть. За допомогою системи попередження про зіткнення на перехресті Intersection Collision Warning автомобіль повідомляє про своє розташування сусіднім транспортним засобам, які за умови встановлення тієї ж технології можуть вирахувати ризик зіткнення. Якщо ризик надто високий, система попереджає обох водіїв про те, що необхідно скинути швидкість або зупинитися. Наприклад, вона може повідомити водія про наближення авто, яке проігнорувало червоний сигнал світлофора.

Раніше в рамках цих випробувань компанія Ford продемонструвала системи, які попереджають про різке гальмування автомобілів попереду, зокрема якщо їх не видно за поворотом, а також технологію, яка забезпечує синхронізацію автомобілів із сигналами світлофорів, дозволяючи «їхати зеленим коридором», що дозволяє оптимізувати рух транспорту в міських зонах. Випробування всіх чотирьох технологій проводитимуться в Ковентрі та Мілтон-Кінз до кінця 2018 р., після чого відбудеться підведення підсумків UK Autodrive.