17:07 / 24.02.2017 Наука и техника

Новий Ford Fiesta ST вперше отримав 200-сильний трициліндровий двигун та систему вибору режимів керування

Сьогодні компанія Ford Performance презентувала Ford Fiesta ST нового покоління з цілковито новим трициліндровим двигуном EcoBoost з робочим об’ємом 1,5 л.

Fiesta ST нового покоління, вперше продемонстрований напередодні офіційного світового дебюту на Женевському автосалоні, що відбудеться у наступному місяці, розвиватиме потужність у 200 к.с. та крутний момент на рівні 290 Н·м, а орієнтовний час розгону від 0 до 100 км/год (0–62 милі/год) становитиме 6,7 секунди.

Fiesta ST третього покоління першим серед моделей Ford Performance отримає трициліндровий двигун і стане першим Fiesta ST з системою вибору режимів керування Drive Mode. Три доступні водієві режими, Normal, Sport і Track, дозволяють адаптувати налаштування двигуна, рульового управління та системи контролю курсової стійкості для максимального задоволення від керування у найрізноманітніших умовах – від автомагістралей до гоночних трас.

Крім цього, кожен з режимів керування також впливатиме на налаштування системи Electronic Sound Enhancement (ESE) та активного випускного клапана для забезпечення ще яскравіших вражень від водіння автомобіля. Ці технології забезпечують підсилення і без того спортивного звучання нового 1,5-літрового двигуна EcoBoost, що також першим серед трициліндрових агрегатів отримав розроблену компанією Ford систему дезактивації циліндрів, яка забезпечує додаткове зниження викидів CO2 до приблизно 114 г/км.*

Модель Fiesta ST нового покоління з моменту виходу на ринок на початку 2018 року буде пропонуватися як з тридверним, так і п’ятидверним кузовом. Для автомобіля будуть доступні різноманітні варіанти оздоблення салону та як ніколи широкий перелік можливостей для персоналізації, зокрема – пакети стилізації екстер’єру, до складу яких увійдуть унікальна сітчаста решітка радіатора у спортивному стилі та ексклюзивні 18" легкосплавні диски.

«Наш Fiesta ST нового покоління – ще приклад втілення філософії, сутність якої полягає у розробці передових технологій для удосконалення всіх без винятку аспектів шасі та силових агрегатів Ford Performance, що вирізняються широкими можливостями для адаптації, – говорить Джо Бакай (Joe Bakaj), віце-президент відділу розробки продукції компанії Ford of Europe. – Завдяки можливості вибору режимів керування та новому двигуну EcoBoost, що пропонують унікальне поєднання динамічних характеристик та паливної економічності, новий Fiesta ST забезпечить небачені досі багатогранні та яскраві враження від керування».

Новий 1,5-літровий двигун EcoBoost

Новий 1,5-літровий двигун EcoBoost є частиною лінійки бензинових агрегатів EcoBoost компанії Ford, до якої входить також відзначений численними нагородами двигун EcoBoost з робочим об’ємом 1,0 л, і забезпечує оптимізовану динаміку та знижену витрату пального завдяки численним технологіям, зокрема турбонаддуву, системі впорскування пального під високим тиском та системі подвійного незалежного регулювання фаз газорозподілу Twin-independent Variable Cam Timing.

Характерною особливістю трициліндрової архітектури двигуна є високий крутний момент при низькій частоті обертання двигуна. Свій внесок у поліпшення динамічних характеристик робить новий турбокомпресор з турбіною оптимізованої конструкції, що забезпечує швидке зростання тиску наддуву з мінімальною затримкою, гарантуючи максимальну швидкість реакції двигуна та яскраві емоції від керування.

Нова комбінація систем розподіленого впорскування та безпосереднього впорскування пального сприяє підвищенню потужності та чутливості у поєднанні зі зниженням рівня викидів CO2*, причому особливо помітною економія пального буде в режимі низького навантаження на двигун.

Розроблена компанією Ford нова технологія дезактивації циліндрів, вперше представлена в 1-літрових двигунах EcoBoost та перша у світі система такого типу для трициліндрових агрегатів, пропонує покупцям Fiesta ST можливість додаткової економії пального без зниження динамічних характеристик. Ця система автоматично припиняє подачу пального та відключає клапани одного з циліндрів двигуна у ситуаціях, коли потреба у використанні повної потужності відсутня, наприклад – під час руху накотом або руху з невеликою швидкістю, коли навантаження на двигун невисоке. Технологія забезпечує відключення та підключення циліндра за 14 мілісекунд, що у 20 разів швидше, ніж кліпання ока, і дозволяє у разі потребі миттєво задіяти увесь динамічний потенціал двигуна.

Крім цього, алюмінієвий двигун оснащено інтегрованим випускним колектором, що поліпшує ефективність, забезпечуючи прискорене досягнення оптимальної робочої температури двигуна. До того ж, така конструкція дозволяє швидше розвивати крутний момент завдяки тому, що відпрацьовані гази швидше проходять шлях від циліндрів до турбокомпресора. Ще одна особливість двигуна – газопоглинальний фільтр, що знижує вміст сажі у відпрацьованих газах.

Нові режими керування

Завдяки системі вибору режимів керування Drive Mode Fiesta ST нового покоління став ще універсальнішим, адже відтепер водії зможуть адаптувати параметри автомобіля до різноманітних ситуацій – від поїздок у школу до заїздів по гоночній трасі.

  • У режимі Normal алгоритм роботи двигуна, налаштування протибуксувальної системи, електронної системи контролю курсової стійкості (ESC), електронної технології оптимізації звуку вихлопу та електромеханічного підсилювача рульового управління (EPAS) забезпечують звичний рівень реакції двигуна та відчуття єдності з автомобілем.
  • У режимі Sport алгоритм роботи двигуна та реакція дросельної заслінки на натискання педалі акселератора стають гострішими, а налаштування підсилювача рульового управління (EPAS) змінюються для забезпечення точнішого зворотного зв’язку і кращої керованості під час руху на великій швидкості. Клапан системи активного шумозаглушення відкривається, а змінені налаштування технології ESE забезпечують по-спортивному насичений звук вихлопу та характерний звук двигуна у салоні.
  • У режимі Track налаштування усіх динамічних характеристик автомобіля змінюються для забезпечення найкоротшого часу проходження кола, протибуксувальна система вимикається, а система контролю курсової стійкості (ESC) переходить в орієнтований на напружені кільцеві перегони режим, що уможливлює широкі заноси. 

Можливості чутливого шасі, оптимізованого силами підрозділу Ford Performance, будуть доповнені системою векторизації крутного моменту Torque Vectoring Control, яка у поворотах покращує курсову стійкість та компенсує недостатнє повертання керма, застосовуючи гальмівну силу до внутрішньої частини передніх коліс. Електронна система контролю курсової стійкості (ESC) з трьома режимами роботи дозволить водіям обирати між трьома ступенями втручання: повний контроль з боку системи, рух із можливістю широких заносів з обмеженим втручанням з боку системи та повна дезактивація системи.

Поліпшені можливості для персоналізації

Перелік можливостей персоналізації Fiesta ST нового покоління буде ширшим ніж будь коли. Клієнтам будуть доступні численні варіанти декору важеля селектора коробки передач, керма, ручок дверей та накладки передньої панелі, а також ефектні пакети стилізації.

Ергономічний салон Fiesta ST буде оснащений сидіннями Recaro з бічною підтримкою та кермом з пласкою нижньою частиною. Палітра кольорів кузова поповниться новим відтінком під назвою Liquid Blue. Крім цього, Fiesta ST отримає ексклюзивні легкосплавні 18" диски.

«Наші моделі з лінійки ST створюються для того, щоб зробити досвід керування автомобілями Ford Performance доступним для всіх клієнтів, незалежно від їхнього стилю життя, – пояснює Матіас Тонн (Matthias Tonn), головний інженер програми Fiesta ST. – Уже з моменту виходу на ринок будуть доступні версії у три- та п’ятидверному варіанті та ефектні варіанти стилізації, що стануть чудовим доповненням динамічних характеристик моделі, і це дозволить підвищити привабливість Fiesta ST нового покоління в очах ще ширшої категорії покупців».

Завдяки інформаційно-розважальній системі SYNC 3 водії Fiesta ST зможуть керувати відтворенням аудіо, функціями навігаційної системи та підключених смартфонів за допомогою простих голосових команд. Система SYNC 3, сумісна з технологіями Apple CarPlay та Android Auto™, комплектується подібним до звичайних планшетів «плаваючим» екраном з діагоналлю до 8 дюймів, а інтерфейс підтримує жести змахування та зведення/розведення пальців.

Ще одна новинка в оснащенні Fiesta ST нового покоління – високоякісна аудіосистема B&O PLAY Sound System, що забезпечує першокласну якість звучання і входить до опублікованого компанією Ford у минулому році переліку особливостей Fiesta нового покоління.

Ford Performance

Світова мережа підрозділів Ford Performance являє собою лабораторію інновацій та випробувальний полігон, де створюються унікальні «заряджені» автомобілі, запчастини та аксесуари до них, а також забезпечуються нові враження для клієнтів.

Серед напрямів роботи компанії – розробка інноваційних рішень і технологій в галузях аеродинаміки, зменшення ваги, електронного обладнання, динамічних характеристик силових агрегатів та економії пального, які можуть широко застосовуватись в масштабах усієї лінійки продуктів Ford.

«Власники Fiesta ST нового покоління зможуть відчути переваги розроблених компанією Ford Performance для суперкара Ford GT та «гарячого» хетчбека Focus RS інновацій, зокрема системи впорскування пального та системи вибору режимів керування Drive Mode, – говорить міжнародний директор Ford Performance Дейв Перічак (Dave Pericak). – Працюючи як єдине ціле, команда Ford Performance допомагає нам ефективніше забезпечувати традиційний рівень яскравих емоцій від керування і робити доступнішими для всіх клієнтів досконалі високотехнологічні рішення, що забезпечують підвищену динаміку». 

# # #

Підтверджені дані щодо споживання пального/енергії та рівня викидів CO2 для цієї моделі наразі відсутні. Споживання пального/енергії, рівень викидів CO2 та запас ходу на електричній тязі вимірювались відповідно до технічних регламентів та вимог Директив ЄС 715/2007 та 692/2008 з усіма останніми доповненнями. Споживання пального та викиди CO2 вказані для моделей автомобіля, а не для конкретного автомобіля. Проведена стандартна процедура випробувань дозволяє здійснювати порівняння між різними типами машин і різними виробниками. Техніка керування, а також інші нетехнічні фактори, окрім економічності споживання пального автомобілем, відіграють роль у визначенні споживання пального/енергії, викидів CO2 й електричної потужності. CO2 – головний парниковий газ, що є причиною глобального потепління.

Android та Android Auto — торгові марки, що належать Google Inc.