21:34 / 09.03.2016 Наука и техника

Астрофізики виявили найбільший об'єкт у Всесвіті

Астрофізики з Іспанії, Естонії, США і Великобританії виявили найбільший у Всесвіті об'єкт - галактичну стіну. Дослідження авторів опубліковано на сайті arXiv.org, коротко про нього повідомляє New Scientist, а також gazeta.ua.

Учені припустили існування надскупчення з 830 галактик на відстані 4,5-6,4 млрд світлових років від Сонячної системи. Далекий об'єкт приблизно в 10 тис. разів важчий за Галактику - Чумацький Шлях. Діаметр області оцінюється у 180 мегапарсек.

Надскупчення виявили за допомогою бази даних BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey). Нині вчені не можуть відслідковувати динаміку галактик у відкритій системі, оскільки останні розташовані дуже далеко від Землі.

На думку вчених, Чумацький Шлях і сусідні галактики, зокрема Туманність Андромеди, входять в іншу групу надскупчень - Laniakea (з гавайської мови - "Незмірні небеса").

Laniakea обмежує собою область, перетин якої має діаметр близько 160 мегапарсек, що у понад 5 тис. разів більше діаметра Чумацького Шляху. Маса надскупчення перевищує масу Галактики в 100 тис. разів.