07:08 / 20.02.2016 Наука и техника

У Перу вирощуватимуть картоплю "по-марсіанськи"

Космічне агентство NASA спільно з Міжнародним центром картоплі (CIP) в Перу проведе експеримент з вирощування картоплі в умовах, максимально наближених до марсіанських. Про це повідомило інформаційне агентство El Comercio Perú, повідомляє gazeta.ua.

Вчені за допомогою фахівців з CIP вже відібрали 100 видів картоплі, які раніше пройшли перевірку на виживання в "марсіанських" умовах. З них 40 видів ростуть в Андах в скелястих і посушливих умовах і витримують різкі перепади погоди. Інші 60 - генномодифіковані види, які можуть виживати в ґрунтах з низьким вмістом води і солей.

Картопля має не тільки виживати в складних умовах, але ще і давати хороший врожай.

Для експерименту дослідники планують доставити 100 кг картоплі в лабораторію CIP в Лімі, де будуть створені умови, ідентичні марсіанським. Зокрема, це стосується високого рівня вмісту в атмосфері вуглекислого газу і потужного ультрафіолетового випромінювання. Крім того, вчені планують використовувати грунт пустелі Пампа де ла Хойя, який вважається одним з найсухіших на Землі.

Як зауважують дослідники, про конкретні результати можна буде говорити через рік-два. Якщо картопля не зможе адаптуватися до ґрунті пустелі, дослідники збагатять її живильними речовинами, які також будуть піддані впливу радіації. Якщо і це не спрацює, то фахівці вдадуться до анропоніки.

У майбутньому в перуанській пустелі NASA планує побудувати Марсіанський дослідний центр для проведення досліджень в області космічного землеробства.