07:14 / 29.12.2015 Наука и техника

Океанологи виявили новий вид акул, що світиться у темряві

Поки вчені не знають, навіщо цій акулі потрібне підсвічування

У Тихому океані біля берегів Мексики знайшли незвичайну акулу чорного кольору, що світиться. Про це йдеться в статті, опублікованій в Journal of the Ocean Science Foundation, повідомляє "Кореспондент.Net"

Океанолог Вікторія Васкез з Центру вивчення тихоокеанських акул у Мосс-Лендінзі з колегами відкрили дуже незвичайний вид акул, що світяться, яка живе біля берегів Мезоамерики.

На глибині близько 1500 метрів океанологи спіймали вісьмох особин раніше невідомої акули незвичайного для таких глибин вугільно-чорного кольору.

Вивчення анатомії цієї акули показало, що її шкіра була покрита клітинами фотофорами, що виробляють світло.

Вчені припустили, що ця акула належить до роду чорних колючих акул, чия довжина рідко перевищує 50 сантиметрів.
 
Найближчими її родичами є атлантичні нічні акули, що володіють схожою здатністю до світінню, хоча вони коричневого кольору.

Новий вид акул, що став першим відкритим представником нічних акул в Тихому океані, отримав ім'я Etmopterus benchleyi, на честь Пітера Бенчлі, автора роману "Щелепи" і відомого океанолога-любителя і захисника видового різноманіття акул.

Поки вчені не знають, навіщо їй потрібне підсвічування, але вони припускають, що подібний прийом дозволяє акулі ставати невидимою для інших риб, які дивляться на неї "знизу".