22:45 / 18.05.2015 Наука и техника

NASA зробило невтішний прогноз щодо зникнення льодовика в Антарктиці через два місяці

Шельфовий льодовик Ларсена біля узбережжя Антарктичного півострова остаточно припинить своє існування розколовшись на багато маленьких айсбергів через кілька місяців

Про це повідомляється на сайті американського космічного агентства NASA.

Експерти уточнюють, що останні уламки льодового щита Ларсена, історія якого нараховує близько 10 тисяч років і який розпався на частини в 2002 році, можуть остаточно зникнути до початку наступного літнього сезону в Південній півкулі Землі.

Фахівці лабораторії реактивного руху NASA кажуть, що льодовик почав танути швидше і в ньому почали з'являтися тріщини.

"Ці ознаки небезпеки говорять про те, що уламки льодовика дезінтегруються. І хоча подібне явище є найкращим для спостереження за тим, як льодовик втрачає стабільність і руйнується, і є вкрай захоплюючою подією з наукової точки зору, та все ж воно стало дуже поганою звісткою для Землі. Цей масив існував понад 10 тис. років, і скоро його не стане", - повідомляє дослідник Ала Хазендар.

Експерти дійшли такого висновку, проаналізувавши знімки з кліматичних супутників і дані, які були зібрані за допомогою геодезичних літаків в рамках проекту картографування і моніторингу льодового щита Антарктики Operation IceBridge, яким керує NASA з 2009 року.