20:20 / 20.04.2015 Наука и техника

Гігантські шторми "розгулялись" на Сатурні

Гігантські шторми на Сатурні схожі на земні грози, за винятком того, що кожен з цих штормів розміром приблизно з нашу планету

Гігантські шторми на Сатурні, відомі як величезні білі плями, які можуть бути результатом наявності вологи в атмосфері планети, стверджують дослідники.

Шторми на Сатурні, що поширюються по всій території планети, давали знати про себе шість раз з тих пір, як були вперше відкриті в 1876 році. Вони схожі на земні грози, за винятком того, що кожен з цих штормів розміром приблизно з нашу планету. Останній шторм почався в 2010 році і був зафіксований апаратом "Кассіні". За півроку шторм оперезав планету цілком.

Величезні білі плями змінюють один одного на просторі між екватором Сатурна і його середніми широтами. Вони повертаються кожні 20-30 років і до останнього часу вченим не було ясно, чому перерви між штормами настільки довгі.

Шторми утворюються внаслідок змішування гарячих і холодних газів в атмосфері - процесу, відомого як конвекція. На Сатурні молекули води важче молекул водню і гелію, які переважають в атмосфері планети, тому зміщуються вниз і утворюють окремий шар. Цей шар вологи не перемішується з сухими зонами атмосфери, через зупинку процесу конвекції шторми не утворюються десятиліттями.

Так як конвекція в атмосфері Сатурна не відбувається, тепле повітря не піднімається наверх. Це, в кінцевому рахунку, призводить до того, що верхня атмосфера Сатурна охолоджується, стає важкою і опускається до шару вологи. В результаті циркуляції стрімко утворюється тепле і вологе повітря, який в підсумку викликає гігантську грозу.