15:11 / 21.12.2014 Наука и техника

Американці відкрили нову екзопланету, схоже, що життя земного типу на об'єкті неможливе

Вчені відзначають, що новий моніторинг космічного простору проводиться в рамках місії K2.

Астрономи NASA відкрили нову екзопланету HIP 116454b. Вона розташована на відстані 180 світлових років від Сонця в сузір'ї Риб. Планета має діаметр приблизно в 2,5 рази більше, ніж у Землі.

Об'єкт обертається навколо зірки, розміри і температура якої не менша, ніж у Сонця. Планета-супутник розташована близько до світила. У зв'язку з цим поверхня HIP 116454b гарячіша, ніж у Землі. Швидше за все, життя земного типу на об'єкті неможливе. Період його обертання навколо зірки дорівнює дев'яти діб.

Екзопланету відкрив космічний телескоп Kepler транзитним методом, вивчаючи зміну спостережуваних характеристик зірки при проходженні об'єкта (планети) на тлі диска світила.

Вчені відзначають, що новий моніторинг космічного простору проводиться в рамках місії K2. У травні 2013 року через відмову одного з маховиків телескопа Kepler були припинені пошуки екзопланет. Нова місія К2 офіційно стартувала 30 травня 2014 року.

Інженерам NASA вдалося, використовуючи тиск сонячного світла, розгорнути апарат таким чином, що він зміг здійснювати моніторинг в новій області простору.

У завдання місії входить пошук екзопланет і визначення їх фізичних характеристик: розмірів, щільності, температури, параметрів орбіти, а також наявність атмосфери. Знайти планету, максимальним чином схожу за таким властивостям на Землю, астрономам поки не вдалося.