07:52 / 22.12.2020 Наука и техника

Запрацював перший завод з видалення вуглекислого газу з атмосфери

Установка може видаляти з атмосфери 900 тонн вуглекислого газу на рік. Відфільтрований вуглекислий газ власники заводу продають як добриво на найближчу овочеву ферму

На території Швейцарії працює перший у світі завод, який витягує з повітря вуглекислий газ. Він являє собою установку "прямого захоплення повітря" DAC (Direct air capture), розроблену компанією Climeworks,.

Установка здатна видаляти з атмосфери 900 тонн CO2 щорічно. Після того, як вуглекислий газ вилучають із повітря, його постачають як сировину на найближчу овочеву ферму, де він використовується як добриво, передає cikavosti.com.

Інженери компанії Climeworks вперше задумалися про створення установки DAC ще в 2008-му році. Тепер, 9 років по тому, перший завод по витяганню вуглекислого газу встановлений в передмісті Цюріха

Установка розташована на даху одного зі «звичайних» заводів. Вона складається з 18 сталевих контейнерів з вентиляторами. Контейнери «збирають» приблизно 2460 кг вуглекислого газу в день (в залежності від погодних умов)

"Вентилятори, встановлені зовні, всмоктують повітря, – пояснюють інженери. – Потім всередині кожного колектора повітря проходить процеси адсорбції і десорбції, а потім "видувається" назовні".

Фільтри насичуються вуглекислим газом протягом декількох годин, а потім нагріваються до 100 ° C, щоб пройти процес десорбції. На завершення чистий CO2 «перевозять» на найближчу ферму через газопровід.