22:28 / 29.09.2020 Наука и техника

Експерт розповів, чи можливо поставити на облік українських користувачів "ВКонтакте"

РНБО хоче остаточно закрити доступ до "ВКонтакте" в Україні.

Обчислити кількість активних користувачів забороненої російської соцмережі "ВКонтакте"в Україні неможливо.

Так прокоментував ініціативу РНБО поставити на їх на облік експерт з питань кібербезпеки Сергій Денисенко в ефірі каналу "Україна 24", передає unian.ua.

За його словами, користувачі, які заходить на сайт соцмережі в Україні, через сервіси VPN помилково відображаються як відвідувачі з інших країн.

"Як можна поставити користувачів на облік - для цього потрібно упевнитися, що аккаунт дійсний і належить конкретній людині, а не "тролю". Для цього потрібно відстежувати інформацію на сторінці, моніторити зв'язки і проводити аналітику. Інформація про користувачів знаходиться у власника соцмережі. Це телефонний номер, пошта і так далі. Якщо правоохоронці зможуть брати цю інформацію у власника, тоді зможуть моніторити", - пояснив Денисенко.

Він також розповів, навіщо українці використовують заборонену соцмережу.

"Варто відзначити, що багато користувачів через соцмережу спілкуються з близькими людьми за кордоном. Також в цій мережі активно поширюються фейки. Вона залишається одним з майданчиків інформаційної війни", - сказав він.

Облік користувачів "ВКонтакте" в Україні: що було раніше

- 25 вересня 2020 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив про те, що держава буде ставити на облік людей, використовують російську соціальну мережу "ВКонтакте", і в разі продовження поширення забороненого російського контенту вони будуть мати справу з Національною поліцією.

- Крім цього, Данілов повідомив, що РНБО та інші державні органи спільно з міжнародними партнерами планують найближчим часом повністю закрити доступ до "ВКонтакте" в Україні.

- Адміністрація забороненої в Україні соцмережі вже відреагувала на подібні наміри, підкресливши, що у людей має бути право користуватися будь-якими ресурсами.